fbpx

Ponovo skrnave hram Hrista Spasa u Prištini

Portal „Indeksonlajn“, objavio je fotografije dvojice nepoznatih mladića koji su se popeli do najviše kupole  hrama Hrista Spasa u centru Prištine. Najnovije skrnavljenje nedovršenog pravoslavnog hrama, „Ineksonlajn“ je opisao kao „alpinistički podvig dvojice mladića, koji su izazvali sami sebe penjući se na vrh crkve u Prištini“. Na objavljenim fotografijama vidi se da su se dvojica mladića popela do najviše kupole na hramu, gde su proveli neko vreme sedeći, a da ih u tom poduhvatu niko nije ometao.

Ovo nije prvo skrnavljenje hrama Hrista spasa u Prištini čija je gradnja prekinuta zbog početka bombardovanja 1999. godine i koji još uvek nije završen.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanivić je najoštrije osudio poslednje skrnavljenje pravoslavnog hrama, „koje se događa i u vreme časnog posta i uoči Vaskrsa“.  Stojanović je zatražio kažnjavanje odgovornih, ali i da se utvrdi da li su u pitanju iste osobe koje su se na hram Hrista Spasa u Prtištini penjale i pre godinu dana.

„Nakon mnogobrojnih skrnavljenja, pretvaranja hrama u javni toalet, boravka beskućnika, snimanjane prikladnih spotova, hram Hrista Spasa je opet na meti onih koji ne poštuju svetinje. Dva muškarca koja su se popela do vrha crkve, ne poštujući ni crkvu, ni pravoslavne vernike, teško da poštuju i svoju veru“, rekao je Stojanović.

Zamenik kosovskog premijera je od nadležnih ponovo zatražio da se hram Hrista Spasa u Prištini obezbedi, a da počinioci budu kažnjeni.

%d bloggers like this: