fbpx

Festival igre i pesme „U srusret Vaskrsu“

Festival foklora  „U susret Vaskrsu“  na kome je nastupalo 10 kulturno umetničkih društava sa teritorije opštine Gračanica održan je sinoć u velikoj sali  Doma kulture.

Prvi  festival u organizaciji NVO „Porketač“ iz Gračanice bio je takmičarskog karaktera,  a u toku dvočasovnog programa nastupalo je više od 200 igrača, ali i izvođača izvornih melodija.  Igrama iz Kosaonice Festival su otvorili  članovi Omladinskog ansambla „Venac“.

Za prve tri nagrade u kategorijama za najbolje kulturno umetničko društvo i najboljeg vokalnog solistu takmičila su se KUD:  „Dobrotinski vez“ iz Dobrotina,  „Mladost“ iz Donje Gušterice, „Slavuj“  iz Novog Badovca, „Branko Medecnica“ iz Ugljara kao i dečiji ansambli i škole folklora Ansambla „Venac“ iz Gračanice,  Donje Brnjice, Lepine i Lapljeg Sela.

„Ništa lepšte nego kada na jednom mestu vidimo ovoliku lepotu i mladost, koja s ponosom čuva igru, pesmu i tradiciju. Ovo, ne samo da zaslužuje pohvalu, već i nagradu,“  rekla je Brankica Kostić, predsednik Skupštine Opštine Gračanica, koja je na sinoćnjem festivalu bila u ulozi predsednika žirija.  Pored Kostićeve, žiri su činili  akademski slikar, Svetislav Slavković Kajzer i  direktor Radija 038 Srđan Perić.

Prvu nagradu, pehar, plaketu i novčani deo od 30 hiljada dinara dobila je škola folkora  Ansambla „Venac“ iz Lapljeg Sela. Druga nagrada, novčani iznos od 20 hiljada dinara, pehar i zahvalnica dodeljena je KUD – u „Branko Medenica“  iz Ugljara , dok su treću nagradu u novčanom iznosu od 10 hiljada dinara osvojili članovi Škole folklora „Venac“ iz Lepine.

Žiri je odlučio da svako Kulturno umetničko društvo koje je nastupalo na festivalu „U susret Vaskrsu“ nagradi novčanim iznosom od  5 hiljada dinara, dok su izvođači izvornih pesama nagrađeni sumom od 2. hiljade dinara.

Održavanje festivala „U susret Vaskrsu“ pomogla je Opština Gračanica.

I.M.

%d bloggers like this: