fbpx

Gradonačelnici četiri opštine sa severa prete blokadom. Zabrana srpskih ličnih karata se rešava u Briselu

Kosovska ministarka za dijalog Beograda i Prištine, Edita Tahiri je najavila da će od ponedeljka 18. aprila 2016. godine uslediti zabrana ulaska na Kosovo svim licima koja poseduju srpske lične karte sa gradovima Kosova. Kancelarija za KiM i srpski premijer Alekandar Vučić očekuju brzo rešenje ovog problema u Briselu.

Kancelarija za KiM je saopštila da Srbi ne treba da strepe zbog najava Prištine da će im biti uskraćeno pravo slobode kretanja sa srpskim ličnim dokumentima.  Povodom te „jednostrane i ničim izazvane pretenje“, Kancelarija za KiM je alarmirala sve relevantne krugove u međunarodnoj zajednici, navodi se u saopštenju medijima. Dalje se dodaje da su od EU dobijena uveravanja da jednostrani akti, koji imaju za cilj ometanje izbornog precesa 24. aprila, neće biti dozvoljeni, i da se očekuje da će problem biti rešen u utorak, na sastanku u Briselu.

Premijer Srbije,  Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vlada Republike Srbije radi na problemu sa ličnim kartama na KiM, a da će to biti i tema sastanka u Briselu, u ponedeljak ili u utorak.

Najava da će Priština onemogućiti kretanje preko administrativnih prelaza sa srpskim ličnim kartama, nedvosmislena je pretnja nasiljem, saopštili su gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Srbi sa sevara Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu zatvoreni u geto i upozoravaju da će blokirati administrativne prelaze, Jarinje i Brnjak , ukoliko ne bude moguće da se preko njih pređe sa srpskim ličnim dokumentima.

„Mi smo spremni na blokadu prelaza, mirne proteste i borbu građanskom neposlušnošću do pobede, a Priština neka još  jednom dobro razmisli, da li sa Srbima sa severa KiM želi da razgovara jezikom nasilja ili da problem rešava dijalogom“, naglašava se u saopštenju koje su potpisali gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova.

%d bloggers like this: