fbpx

„Naše polje“ proslavilo drugi rođendan

Prvi, jedini i najmlađi časopis za decu na centralnom Kosovu „Naše polje“, obeležilo je svoj drugi rođendan. U proleće, 8. aprila 2014. godine,  štampan je i promovisan prvi broj, a za kratko vreme „Naše polje“ je osvojilo simpatije i mlađih i onih malo starijih čitaoca. U redakciji se, kažu, trude da svaki primerak novog broja stigne do svih školaraca,  čak i onih u najudaljenijim i najizolovanijim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Članovi redakcije se trude da uvek pripreme drugačije sadržaje koji bi zadovoljili ukuse svih učenika. „Stalno se dovijamo da iz broja u broj budemo drugačiji, da ispoštujemo redovne rubrike, ali i da u okviru njih ponudimo nešto novo i neočekiveno“, kaže Žarko Milenković, izvršni urednik časopisa.

Redakcija broji desetak  mladih članova,  različitih obrazovnih profila, od profesora književnosti do inženjera tehnologije. Ovih dana su svi aktivni, u pripremi je deveti broj časopisa,  koji bi najkasnije do sredine maja trebalo da stigne do osnovaca.  „Kada distribuiramo časopis po školama,  uvek smo lepo prihvaćeni. Na žalost,  dogodi se da nekada nemamo dovoljno primeraka za svakog učenika, ali deca uglavnom međusobno razmenjuju časopis. To je najbolji pokazatelj, kako su nas prihvatili“,  keže Jelena Đorđević koja je u redakciji lista od njenog osnivanja. „Najbolji pokazatelj da smo  prihvaćeni je to što nam učenici ustupaju svoje likovne i literarne radove za objavljivanje,  jer kada vam dete ponudi  svoj rad, znači da ima puno poverenje u vas“, ističe Jelena.

naslov

U redakciji „Našeg polja“ se trude da su im u fokusu one teme za koje kod školaraca vlada najveće interesovanje, što najčešće, priznaju, nije nimalo lak zadatak. Mladi uglavnom vole da čitaju intervjue sa popularnim ličnostima, zatim različite zanimljivosti iz sveta sporta, tehnologije i zabave, napominju u timu koji kreira časopis.

„ Školarce je nemoguće prevariti, jer im je danas sve dostupno, a ako im bar malo privučete pažnju, onda je to velika satisfakcija za dalji rad“, kaže izvršni urednik  Žarko Milenković.

Zbog nedostatka novca,  časopis „Naše polje“ ne može da održi kontinuitet, zbog toga izlazi periodično. U uredništvu napominju da su na različite načine pokušavali da izdejstvuju sponzorstvo, što bi značilo veći tiraž i redovnije izlaženje lista. Međutim, to je, kako kažu, još uvek izazov koji nisu uspeli trajno da reše.

Časopis za decu i mlade „Naše polje“  finansira Opština Gračanica.

 

I.M.

 

%d bloggers like this: