Cveti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas obeležavaju Cveti, dan kada je Isus Hrist ušao u Jerusalim. Kako je zabeleženo u jevanđeljima, Isus je u Jerusalim ušao skromno, jašući na magarcu. Narod ga je pozdravljao, prostirući svoje haljine i ogrtače na put kojim je prolazio.

“Skromno, kako mu i priliči, Isus je na današnji dan došao u Jerusalim, na dobrovoljno stradanje. Prepoznavši pobednika i spasitelja, narod je prostirao svoje haljine putem, kojim je trebalo da prođe, mašući palminim grančicama, simbolom pobednika i uzvikujuću “Osana”, što znači “Blagosloven onaj koji ide u ime Gospodnje””, objašnjava iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion.
Cveti
U svim pravoslavnim hramovima, na današnji dan se služi svečana liturgija. Svečano u iščekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa bilo je i u manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovosko pomoravlju. U navečerje Cveti, pred nekoliko desetina vernika, većinom dece, sinoć je arhimandrit Ilarion sa bratijom, služio veliko večernje sa litijom.

A.Ć.