fbpx

Glasanje u Ugljaru

Kako saznaje Gračanica online, parlamentarni izbori Republike Srbije, na Kosovu protiču u najboljem redu. Do 12 časova, nije bilo incidenata, a sva biračka mesta su otvorena u 7 časova, pošto je OEBS dovezao glasački materijal i kutije.

U Osnovnoj školi i Ugljaru, gde glasaju meštani opštine Kosovo Polje, u kojoj je pre 1999.godine živelo preko 18 000 Srba, sada je registrovano 4 422 birača, saopšteno nam je u Opštinskoj izbornoj komisiji. Najveći problem je što ima dosta građana, koji nisu upisani u birački spisak, a želeli bi da glasaju, posebno građana romske nacionalnosti.

“Spiskovi nisu ažurirani i na prošlim izborima sam glasao, a sada me nema”, kaže Skender Durmiši iz Kosova Polja.

Pre nekoliko dana, na sednici Republičke izborne komisije, odlučeno je da na Kosovu bude 90 biračkih mesta, na dvadeset jednoj lokacii, umesto na 25, kako je bilo ranijih godina, zbog bezbednosnih razloga.

Posle završetka glasanja, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje, potvrdio je ranije Senad Šabović, portparol OEBS-a.
Glasanje u Ugljaru
“U osam sati uveče, nakon što budu zatvorena birališta, naše osoblje vrši pakovanje sakupljenih glasova i transportuje ih u Vranje i Rašku radi brojanja i dodatnih procedura. Procedura u samoj jedinici i u samom centru je ista kao i 2014. godine”, rekao je Šabović.

Premijer Kosova, Isa Mustafa je medijima rekao da na Kosovu neće biti izbora Republike Srbije, već će biti otvoreni Centri za prikupljanje glasova, na šta Srbi imaju pravo, jer većina ima, kako je rekao, dvojno državljanstvo.

A.Ć.

%d bloggers like this: