Nova ostavka Ilira Dede

Ilir Deda, mladi kosovski političar, koji je ponikao u civilnom sektoru, iznenada je ušao u kako se smatra „radikalni“ pokret Samoopredeljenje, ali ga je isto tako, iznenada i napustio. Naime, danas je Deda saopštio na konferenciji za novinare da podnosi ostavku u ovom pokretu zbog ideoloških razlika sa nekim članovima, ali i sa zvaničnim stavovima Samoopredeljenja.
Na svom fejsbuk profilu, Deda je već najavio svoje angažovanje u drugom političkom subjektu, kako je rekao.

„Tokom narednih nekoliko meseci ću učestvovati u stvaranju novog političkog subjekta. Opozicioni front će se proširiti, a deo nove političke generacije će se truditi da Kosovo bude politički normalno. Želim da nova politička opcija omogući više novih radnih mesta i želim državu bez siromaštva, želim pravdu. Kosovo mora da postane funkcionalna i dostojanstvena država, država bez korupcije i država koja će biti poštovana u svetu”, poručio je Deda.

Ilir Deda je bio i politički savetnik bivše kosovske predsednice Atifete Jahjage, ali je i na to mesto podneo ostavku. Pre nekoliko meseci, gostujući u emisiji Srpsko-srpski dijalog, u produkciji Medija centra Čaglavica, na pitanje voditeljke, šta bi prvo uradio kada bi postao premijer Kosova, Ilir Deda je izjavio:

“Prvo bih posetio Goraždevac, mesto gde su ubijena deca dok su se kupala i obećao građanima da se to nikada više ne sme dogoditi na Kosovu. Nikada ne sme nijedno dete tako da strada, a posebno ne pripadnici manjina. Takođe bih hitno zatražio da se nađu svi počinioci zločina nad Srbima i da se privedu pravdi.”

A.Ć.