Pobeda naprednjaka na Kosovu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio je novinarima u sedištu stranke u Beogradu, danas nešto posle 15 časova, da je Srpska napredna stranka na Kosovu osvojila dvotrećinsku većinu. Đurić je to nazvao istorijskim rezultatom i da taj rezultat govori da su Srbi sa Kosova zainteresovani da učestvuju u javnom i političkom životu Srbije. Ovo su glasovi podrške Aleksandru Vučiću i politici koju on vodi, rekao je Đurić.

„To nas obavezuje da se borimo da srpski narod ostane i opstane na KiM, da uživa u solidarnosti i zaštiti cele Srbije. Kosovo i Metohija je bilo i biće izvor srpske duhovnosti, istorije, kulture“, rekao je Đurić.

Kako je saopšteno iz Srpske napredne stranke, naprednjaci su na Kosovu osvojili 67,09%, socijalisti – 9,61%, radikali – 8,61 odsto, DSS-Dveri – 4,30, SDS-LDP-LSV- 2,51, DS 1,08, a Pokret “Dosta je bilo” 0,33%”, rekao je Đurić.

Prema podacima OEBS-a, na Kosovu je glasalo 44,72 % upisanih birača, što je veća izlaznost nego na parlamentarnim izborima Republike Srbije, 2014.godine. OEBS je ranije saopštio da na ovim izborima nije bilo incidenata niti kršenja izbornih pravila.

A.Ć.