Izložba šarenih Vasrkšnjih jaja

Tradicionalno,  uoči Vaskrsa, učenici  Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici,  organizuju prodajnu izložbu šarenih jaja.

U školskom holu danas je bilo posebno veselo.  Žamor i tiskanje dece oko improvizovanog štanda,  na kome su izložena šarena jaja, koje su prethodnih dana učenici nižih i viših razreda farbali i trudili se da baš njihovo bude najlepše i najšarenije.

„Vidite kako imamo dobru  i kreativnu decu, prosto je nemoguće prebrojati koliko ovde ima šarenih jaja,  sigurno da ih je više od hiljadu, i puno mi je srce kad vidim decu koja se iskreno raduju ovom prazniku“,  kaže učitelj  Ljubomir Maksimović.

Izložba šarenih varskšnjih jaja je prodajnog karaktera.  Pored štanda sa šarenim jajima nalazio se i drugi,  na kome su bile izložene korpe pletene od starih novina, napravljene u školskom likovnom ateljeu.

Izlozba korpi

„Ove šarene korpe koje smo izložili, radili su učenici od petog do osmog razreda. Na taj način  svake godine dajemo svoj doprinos,  kako bi se prikupilo što više novca za opremanje školske folkorne sekcije“, kaže nastavnica likove kulture,  Ljiljana Đorić.

Učenica osmog razreda Tamara Ristović je sa svojim drugaricama iz odeljenja zadužena za prodaju šarenih jaja. Oko njih je i najveća gužba, deca se tiskaju, razgledaju ali i kupuju.

„Svaki učenik  želi da kupi bar jedno jaje i time da doprinos  akciji koju organizujemo u saradnji sa  nastavnicima“, kaže Tamara.

Novac od svakog prodatog jajeta ili pletene korpe biće upotrebljen za kupovinu nošnji za školsku folklornu sekciju.  Prošle  godine je na isti način prikupljeno više od 12 hiljada dinara, kažu u školi.  „Foklornoj sekciji trenutno nedostaju šajkače i opanci, nadamo se da ćemo posle današnje prodaje sakupiti dovoljno novca kako bismo  kompletirali svu opremu za folklor“, rekla je nastavnica likovne kulture,  Ljiljana Đorić.

I.M.