Велики петак – Дан Христовог страдања

Православни хришћани данас обележавају Велики петак, најтужнији дан у хришћанству. На овај дан Христос је мучен, понижаван и разапет на ксрт, на којем је окончао овоземаљски живот.  На Велики петак се ништа не ради, а верници би требало да своје мисли усмере на страшно страдање невиног Христа, кога су људи понизили и разапели на Голготи у Јеусалиму.

Raspece 1

У ноћи између Великог четвртка и Великог петка, Христа су мучили и бичевали. Понтије Пилат је предао Исуса Јеврејима, рекавши да не може да га осуди, јер није утврдио никаву Исусову кривицу, него, напротив, да је тај човек невин. Јудејци су тврдили да се Исус буни против императора, јер себе проглашава царем, а за такав грех Римљани морају да казне починиоца.

Како је то було уочи највећег јудејског празника, Пасхе, обичај је налагао да се један затвореник пусти на слободу. Понтије Пилат је питао народ кога да ослободи, Исуса Христа или разбојника Вараву, који је убио неколико римских војника.  Светина, нахушкана од фарисеја, тражила је Вараву. Пилат је питао шта да уради са Исусом, а светина је урлала: „Распни га, распни га!“

RRRR

Христу су ставили трнов венац на галву, а на плећа навалили тешки крст и повели путем и данас, више од две хиљаде година касније, носи име Улица бола.

На брду Голгота су поставили три крста, на која су разапели Христа и двојицу разбојника. Христов крст је био у средини.  Исус је после свих претпљених мука и понижења молио свог Оца небеског да опрости људима јер не знају шта раде.

Кад је, око три сата поподне, свој дух прадао Богу Оцу, сва природа, Божија творевина, побунила се против неправде и злочина – помрачило се Сунце, отворили су се гробови, земља се тресла. Завеса у храму се расцепала на двоје, а камење се распадало, уз сташан прасак и стене су пуцале. Поред Крста, остала је Богородица са апостолом Јованом, Маријом Магдаленом и још неким женама.

TTTTT

Јосиф из Ариматеје је од Пилата измолио да са крста скине Христово тело и сахрани га. Пилат је, зато што је сутрадан субота, када се ништа не ради, а да тело не би стајало на крсту три дана, дозволио да Га скину са крста.

Христово тело су обавијено платном однели у нову гробницу, коју је Јосиф био припремио за себе. Гроб је био уклесан у стени, а када су положили Христово тело, на улаз су ставили огроман камен. Римљани су поставили страже унаоколо плашећи се да хришћани не узму тело.