Blagodatni oganj, radost Vaskrslog Hrista

Blagodatni oganj, koji je iz Jerusalima donet u Srbiju, na Vaskršnji ponedeljak, stigao je u Gračanicu. Veliki broj vernika okupio se u porti Manastira kako bi dočekli „sveti oganj“,  koji drugu godinu za redom stiže i na Kosovo i Metohiju.

Nešto posle 11 časova,  u pratnji sveštenstva, predstavnici Kancelarije za KiM Dušan Jovović i Željko Jović, doneli su Blagodatni oganj. Nakon što je unet u manastir, oganj je podeljen vernicima koji su čekali u porti držeći u rukama snopiće od po 33 sveće koje su palili i tako prenosili sveti plament.

Dolazak  „ognja“ u Gračanicu je veliki blagoslov , rekao je Vladika raško-prizrenski Teodosije.„Za sve nas Blagodatni oganj donosi radost vaskrslog Hrista iz večnog grada Jerusalima na Kosovo i Metohiju, gde i mi svedočimo o vaskrlom Hristu. I ako se igde danas u Srbiji može osetiti ili doživeti takvo raspeće, tavko Vaskrsenje, to je prostor Kosova i Metohije“, rekao je vladika Teodosije.

Posle Gračanice, Blagodatni oganj je prenet u Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, odakle nastavlja put Banjske i Sopoćana.