Sajam obrazovanja: „Podrška deci u školovanju, podrška budućnosti Srbije“

U Galeriji Doma kulture u Gračanici,  danas je otvoren prvi Sajam obrazovanja.  U cilju promocije obrazovnih profila i smerova koje nude budućim studentima i srednjoškolcima,  na jednom mestu, okupili su se predstavnici svih Fakulteta,  Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ali i srednjih strukovnih škola sa terirotije Opštine Gračanica.

Sajam je otvorila predsednica Skupštine opštine Gračanica, Brankica Kostić. „Ovo je podrška našoj deci, nama i našoj budućnosti“, rekla je Kostićeva na otvaranju Sajma obrazovanja u Gračanici.

„Sva naša deca koja upisuju fakultete, to je buduća Srbija. Onoliko, koliko ih mi podržimo, toliko podržavamo našu budućnost.  Onoliko, koliko oni budu jaki u ekonomiji, građevini, medicini i ostalim naukama, toliko će nam i društvo i država biti napredni i jaki“, dodala je Kostićeva.

Emilija Ivić, predsednica NVO „Omladina napred“, koja je organizovala Sajam obrazovanja u Gračanici, kaže da je na ovu ideju došla posle niza razgovora sa mladima na teritoriji opštine Gračanica.

„Budući srednjoškolci i budući studenti dobijaju malo informacija o obrazovnim profilima koje im nude i srednje strukovne škole i fakulteti.  Imala sam isti problem kada je trebalo da upišem i srednju školu i fakultet. Otuda ideja za organizacijom ovakovog sajma“, objasnila je Ivićeva.

Filozofski - sajam

Učiteljski fakultet  Prizren – Leposavić, Filozofski fakultet, Tehnički fakultet, Prirodno matematički, Ekonomski, Pravni i Medicinski fakultet , predstavili su posredstvom kraćih video prezentacija i flajera svoj rad i obrazovne profile koje nude budućim studentima.

Jelena Luković je ispred štanda Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice podržala organizaciju sajma.

„ I ranije smo radili slične promocije našeg  Fakulteta u srednjim školama širom Kosova i Metohije, ovo je odlična ideja,  pozivam sve buduće studenta prava da posete naš štand, gde će dobiti pravu infomraciju o programu studiranja i sve što ih očekuje u toku studija“, kaže Lukovićeva.

Sajam obrazovanja - knjige

„Danas u vremenu informatičkih tehnologija, kada je svaki vid promocije dostupan na jedan klik, nikako ne smemo zanemariti i ovakav vid prezentacije, koji u potpunosti podržavamo i zato je naš fakultet ovde, kaže Mirko Čukarić, IT administrator Učitljskog  fakulteta Prizren – Leposavić.  “Direktan susret sa našim budućim studentima i razgovor sa njima je važan i mogu da kažem da je naš štand  dobro posećen, što me zaista raduje”, rekao je Čukarić.

Sajam obrazovanja u Gračanici, orgnizovala je NVO „Omladina napred“ u saradnji sa Opštinom Gračanica i Domom kulture u Gračanici.

I.M.