fbpx

Počinje „Joakim Vujuć“, dani Pozorišta u Gračanici

Prištinsko narodno pozorište i Dom kulture u Gračanici  ugostiće brojna pozorišta iz uže Srbije,“ južno od Save i Dunava“, tokom 52. Festifala „Joakim Vujuć“ koji se od 14. do 21. maja održava u Gračanici.

Prema pravilima, Festival uvek otvara domaćin, tako će „Revizor“ prištinskog pozorišta, u režiji Maurisija Farea, otvoriti ovododišnjeg „Joakima“.  Odlukom selektora Milene Bogavac, u osam festivalskih dana, publika će u okviru glavnog, revijalnog i specijalnog programa moći da odgleda 13 predstava pozorišta iz Užica, Šapca, Kragujevca, Kraljeva, Niša, Pirota, Vranja i Novog Pazara.

STA43029

U okviru pratećeg programa, svakodnevno posle predstava,  organizovaće se „okrugli stolovi kritike“  koje će voditi pozorišni kritičar Slobodan Savić, autor i urednik emisije „Čitanje pozorišta“  Radio Beograda,  ali i „Polemike i tribine“ koje će moderirati Milena Bogavac.  Književne promocije i muzički program, tokom pauza između predstava, takođe su deo pratećeg programa Festivala.

Reditelj Svetozar Rapajić, glumica Dana Krljar i scenografkinja Marija Kalabić, čine stručni žiri  koji će imati zadatak  da odluči kome će pripasti  nagrade koje se  dodeljuju u sedam kategorija.

STA43032

Uoči otvaranja 52. Festivala „Joakim Vujić“, direktor Prištinskog pozorišta Nenad Todorvić  je rekao da broj 52 najbolje govori o kakvom  pozorišnom festivalu je reč.

„To je festival koji je preživeo razne države i sisteme, stanja i stadijume, od finansijskih do političkih,  i uvek je opstajao“, ocenio je Todorović.  Govoreći o „svojoj pozorišnoj kući“  kao domaćinu festivala, Todorivić je rekao:

„Meni je značajna činjenica da za godinu i po dana od beskućničkog pozorišta postanemo pozorište koje je domaćin jednom ovakvom festivalu“.

Na konferenciji za novinare koja je pred početak Festivala održana u Galeriji Doma kulture, govorio je i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

„Prošlo je tek, nešto više od godinu dana kada smo na ovom mestu najavili dolazak  Prištinskog narodnog pozorišta sa premijerom predstave „Hotel Kosovo“.  Sada imamo Festival“, rekao je Stojanović.  On je dodao da je uspeh kulturnih poslenika najbolji pokazatelj kako treba da se radi, ne samo u kulturi, nego i u svim segmentima društva.

Ističući kako je Festival najzančajniji pozorišni  događaj na Kosovu i Metohiji u proteklih 30 godina, direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević je ocenio i da ovaj događaj predstvlja neku vrstu prekretnice, „posle koje ćemo moći da kažemo kako imamo stabilan pozorišni život na Kosovu i Metohiji“.

„Mi danas imamo Festival, ali ne možemo da zaboravimo ni ona dva čoveka, u nekom od najzabitijih sela na Kosovu i Metohiji, kojima treba pozorište.  To je primarna uloga i nas iz Doma kultrue i Pozorišta kao institucije“, rekao je Rakočević.

Na pitanje novinara da li su na festival pozvane i kolege Albanske drame Narodnog pozorišta u Prištini,  direktor prištinskog narodnog pozorišta Nenad Todorivić je rekao da su svi dobrodošli, ali se i našalio, rekavši da će prvo morati do menjačnice, jer se karte za festifal prodaju u dinarima.

Pokrovitelji Festivala profesionalnih poziorišta  „Joakim Vujić“ su  Ministarstvo za kuluturu i inofrmisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za zajednice Vlade Kosova. Na kraju  konferencije za medije,  organizatori su svim novinarima podelili komplet ulaznica za festival.

I.M.

%d bloggers like this: