Далибор Јевтић: Не дозволимо да се угаси жеља за повратком

Жеља за повратком полако се гаси, а наш задатак је да то спречимо, поручио је данас у Приштини, министар за заједнице и повратак у косовској Влади, Далибор Јевтић,свим актерима процеса повратка. Наиме, данас је у Приштини започела дводневна конференција регионалне техничке радне групе за трајно решавање питања повратка расељених лица. Конференцији је председавао министар за заједнице и повратак у Влади Косова, а конференцији су присуствовали и представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Комесаријата за избегла и расељена лица Републике Србије, представници Оебса и Унхцр-а, као и Министарстава за повратак Црне Горе и Македоније.

Министар Јевтићје позвао све који учествују у процесу повратка да помогну и да не третирају расељена лица, која су отишла са Косова, не својом вољом, само као бројке:

“До сада је било доста разговора о повратку, али се процес није спроводио до краја. Сада ћемо постављати одређене рокове за повратак, како се не би смањила воља и жеља расељених да се врате, али истовремено морамо променити и приступ  том процесу и решавати сва она питања која стоје на путу повратка”, рекао је министар Јевтић, истакавши да велику помоћ повратку расељених, пружају Унхцр,Оебс, као и Велика Британија, САД и Европска комисија, односно Европска унија.”

Истичући да је крајњи циљ регионалних радних група, које су са радом започеле 2014, године на конференцији у Скопљу, повратак свих оних који желе да се врате на Косово и то у што краћем року, министар Јевтић је нагласио да је план свих актера укључених у процес повратка расељених са Косова и Метохије, да процес повратка буде што успешнији и бољи.

У овом тренутку жељу да се врате на Косово, изразило је 20 000 расељених Срба и ми им морамо омогућити  повртак у наредне три године. Уколико не успемо да  реализујемо њихов повратак у том року,  мислим да ће се жеља за повратком смањити, као што је то случај са преосталих више од 200 000 расељених лица са Косова”, рекао је косовски министар за повратак.

Јевтић је рекао, да је у циљу решавања успешног повратка неопходно решавати и бројна друга питања, као што су питања узурпиране имовине, личних докумената, односно животна питања, попут безбедности, здравствене заштите али и економског развоја.

„Зато је у решавање питања повратка неопходно укључити бројне актере, јер ово питање није само питање једног министарства”, закључио је министар Јевтић.

Према подацима  Министарства за повратак и заједнице, на КиМ се од око 250 000 расељених Срба, од 1999. године до данас, вратило између 11 000 и 12 000.

 

А.Ћ.