fbpx

Hašim Tači: Danas sam u poseti bratskoj crnogorskoj porodici

Ne samo da će ubice srpske dece u Goraždevcu, uvek patiti, nego će ih nadležni pravosudni i policijski organi goniti, sve dok ne budu privedeni pred lice pravde i dok ne budu kažnjeni za to što su uradili. To je danas u Goraždevcu izjavio kosovski predsednik, Hašim Tači,obilazeći crnogorsku porodicu Bešović u ovom većinski srpskom selu,nadomak Peći.

“Ubistvo dece u Goraždevcu je bio grozan, kriminalni čin i budite uvereni da istraga još uvek traje. Svi koji su učinili zločin, biće procesuirani i nemojte misliti da će se to zaboravoiti. Naprotiv, to se nikada neće zaboraviti, sve će se otkriti i sve će izaći na vidalo i to se više nigde ne sme ponoviti. Istina će se na kraju otkriti i za ovaj i za sve ostale slučajeve. Oni koji su ubili tu decu,te mlade ljude, ne samo da će sami uvek patiti, nego će uvek da budu gonjeni od strane državnih institucija”, poručio je Tači.

Sa svojim najbližim saradnicima,bez prisustva velikog broja ljudi, Hašim Tači je u društvu otpravnika poslova Ambasade Crne Gore na Kosovu, Radovanom Miljanićem, razgovarao sa Bešovićima, kojima je zapaljena kuća za vreme sukoba na Kosovu i obećao im izgradnju nove kuće.

“Radićemo svi zajedno, i ovde i svuda na Kosovu, na izgradnji novog Kosova. Ovde sam čuo da porodici Bešović treba kuća i ja sam obećao da ćemo zajedno sa drugim kosovskim institucijama, za mesec dana započeti izgradnju kuće za porodicu Bešović, ali i za još jednu crnogorsku porodicu na Kosovu. Ja sam ovde kao predsednik Kosova, da dam podršku za izgradnju novog Kosova, Kosova svih građana, ali sam i kao građanin u poseti jednoj bratskoj crnogorskoj porodici”,rekao je Tači, podsećajući da je Kosovo država, kako je rekao, svih njenih građana, Albanaca, Srba, Crnogoraca, Hrvata, Roma, Bošnjaka.

Hašim Tači: Danas sam u poseti bratskoj crnogorskoj porodici

Otpravnik poslova AmbasadeCrne Gore u Prištini, Radovan Miljanić, zahvalio se Tačiju na,kako je rekao, brizi za kosovske Crnogorce.

“Zahvaljujem se predsedniku Tačiju jer je našao vremena i senzibiliteta da poseti jednu pravu crnogorsku porodicu, jednu od retkih crnogorskih porodica u Metohiji. Biće to jako lepo primljeno i u Crnoj Gori i to je veliki plus za predsednika Kosova. Porodica profesora Bešovića je jedna od retkih crnogorskih porodica koja još živi u Metohiji, koju su nekada naseljavali Crnogorci u velikom broju”, podsetio je Miljanić na situaciji u Metohiji pre sedamnaest godina.

Dimitrije Bešović (31), diplomirani pravnik, zaposlen u Kosoovskoj policiji, nada se da će njegova supruga i otac Milovan, profesor u školi u srpskom selu Osojanu,koja radi po sistemu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, vrlo brzo useliti u novu i komfornu kuću. Dimitrije kaže i da je jedini Crnogorac u Kosovskoj policiji.

“Mislim da Crnogorci u institucijama Kosova nisu dovoljno zastupljeni i onako kako bi trebalo”,kaže Dimitrije i dodaje da je poseta Tačija njegovoj porodici, jedinstvena prilika da se iznese stav ovdašnjih Crnogoraca. “Osim ove tri porodice u Goraždevcu, mislim da u Peći nema više Crnogoraca”,tužno dodaje Bešović.

Hašim Tači i Radovan Miljanić,složili su se da nema nijedne prepreke da se ne ratifikuje sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore i da će se to vrlo brzo desiti,bez obzira na protivljenje opozicije.

Hašim Tači: Danas sam u poseti bratskoj crnogorskoj porodici
“Demarkacija je u intereseu i Kosova i Crne Gore,u interesu države i državnosti i prioritet je da se to desi. Ionako,za deset godina, te granice neće ni postojati, jer ćemo svi biti deo evropske porodice”, rekao je kosovski predsednik.

Uključenje Crnogoraca u Ustav Kosova, takođe nije sporno,samo što će to biti u okviru sveobuhvatnih ustavnih promena koje se moraju desiti na Kosovu,tvrdi otpravnik poslova Ambasade Crne Gore na Kosovu.

“Mi nemamo nijednu dilemu da Crnogorci neće biti ustavno verifikovani, ali takođe razumemo da ne može samo zbog crnogorskog nacionalnog pitanja da se menja Ustav. Predstoje opsežne ustavne promene na Kosovu, mislim na ovlašćenja predsednika, na novi izborni zakon i tako dalje, tako da mi nijednog trenutka ne sumnjamo da će Crnogorci postai ustavna kategorija”,optimista je Miljanić, iako Crnogorci većosam godina čekaju dase to desi.

Na kraju posete crnogorskoj porodici Bešović, nenajavljeno i mimo protokola, kosovski predsednik, Hašim Tači, obišao je i oštećenu kuću Miomira Dakića, Srbina iz Goraždevca i obećao mu pomoć za obnovu kuće, u isto vreme kada počne i izgradnja kuće Bešovića.

“Kaže, da će mi popraviti kuću”, malo stidljivo kaže Dakić.

Za vreme posete Hašima Tačija Goraždevcu,na ulicama je bilo ljudi,kao i svakog dana u to vreme. Na pitanje da li znaju ko je danas posetio njihovo selo, kažu da nemaju pojma i da ih politika ne interesuje. Pred kamere ne žele, žele samo mir i da se nikada i nikome ne ponovi avgust 2003.godine, kada je na reci Bistrici ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece, dok su se bezbrižno kupali.

A.Ć.

%d bloggers like this: