Јевтић – Капитановић: Закони на Косову добри, али се не примењују

Амбасадорка Хрватске на Косову, Марија Капитановић и министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић, сложили су се данас на састанку у Косову Пољу, да Косово има добре законе који се односе на невећинске заједнице, али се ти закони адекватно не примењују на терену.

Министарство за заједнице и повратак помаже свим невећинским народима, па тако и Хрватима, рекао је министар Јевтић и као пример навео да ће се током овгодине изградити кућа једној хрватској породици.

„ Из директних разговора са Хрватима који живе на Косову, закључио сам да хрватски народ овде има исте проблеме као српски и као сви остали невећински народи. Косово мора бити друштво у коме ће сви народи бити прихваћени на исти начин и остваривати иста права и ја то често истичем. Ми се трудимо да увек будемо присутни тамо где су проблеми и решавање проблема свих заједница је наш приоритет“, рекао је Јевтић.

Амбасадорка Хрватске, Марија Капитановић, истакла је да контактима са представницима у косовским институцијама, жели да побољша положај хрватске заједнице, који није на задовољавајућем нивоу.

„Ја се залажем и желим да се првенствено побољша инфраструктура у срединама у којима живе Хрвати. Треба поправити путеве, санирати клизишта и сличне ствари“, рекла је амбасадорка Хрватске у Приштини.

Министар Јевтић је на крају амбасадорки Капитановић пренео забринутост, када је реч о владавини права на Косову, јер постоји велики број нерешених случајева узурпиране имовине, саопштено је из Прес службе Министарства за заједнице и повратак Владе Косова.

А.Ћ.