Šabačko pozorište osvojilo najviše pojedinačnih nagrada na ovogodišnjem „Joakimu Vujiću“

Poslednjeg dana Festivala „Joakim Vujić“, koji se održava u Gračanici, saopštene su odluke žirija za nagrade koje se dodeljuju u devet kategorija.

Najviše nagrada, u pojedinačnim kategorijama čak pet, osvojili su Šapčani, čiji je „Perikle“, po Šeksiprovom tekstu, a u režiji Nikite Milivojevića,  nagrađen za najbolju dramsku predstavu u celini.  Milivojeviću je na 52. „Joakimu“ pripala nagrada i za najbolje režiranu predstavu. Miloš Vojnović, koga je publika u Gračanici zapamtila po odlično odigranoj ulozi Perikla, nagrađen je u kategoriji za najboljeg mladog glumca. Predstava „Perikle“ imala je i najbolje rešenje za kostim, ruku delo kostimografkinje Jelene Stokuće, koja je nagrađena za kostimografiju.

Za majstorsku interpretaciju lažnog revizora  Hljestakova, u kategoriji   za nabolje glumačko ostvarenje, nagrađen je Milan Vasić, glumac prištinskog Narodnog pozorišta.

Revizor 2

Žetica Dejanović, ( videli smo je u dve predstave vranjskog pozorišta –  „Igra“ i „Tri sestre“) nagrađena je za ulogu Maše u postavci „Tri sestre“ , reditelja Trajča Georgijeva, po tekstu Antona Pavloviča Čerhova.

Zetica Dejanovic

Vladimir Milojević, poreklom iz Uroševca, nekadašnji član ekipe prištinskog Pozorišta za decu, sada stalni član ansambla Šabačkog pozorišta, nagrađen je za odlično odigranu ulogu naratora u predstavi „Perikle“.

Vladimir Milojevic

Glumac Narodnog  pozorišta iz Pirota Aleksandar Radulović, koga smo u predstavi „ Životinjska firma“, po motivima Orvelove knjige, gledali u ulogama Svinje, budućeg direktora,  predsednika firme, pridružuje se nagrađenoj glumačkoj ekipi.

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Tatjani Radišić i Stevanu Bodroži za scensko rešenje predstave  „Životinjska firma“, pirotskog Narodnog pozorišta .  Najbolju originalnu muziku imala je „futuristička“  predstava Narodnog pozorišta iz Niša, „Farenhajt 451“ koju je komponovao Vladimir Pejković.

Odlukom žirija, (reditelj Svetozar Rapajić, glumica Dana Krljar, scenografkinja Marija Kalabić) specijalna nagrada Festivala pripala je Narodnom pozorištu iz Užica za predstavu „Hromi ideali“, u režiji Zlatka Svibena.

ZF 1

Pored nagrade za najbolju muziku u predstavi „Farenhajt 451“, ansambl niškog Narodnog pozorišta, vratiće se kući i sa nagradom za najbolje izvedenu predstavu u specijalnom delu programa.  „Gde je nestao Harms“, mladog makedonskog reditelja Angelča Ilijevskog. Predstava je ostavila jak utisak na publiku, a zamerka kritike okruglog stola je bila zbog toga što selektorka Festivala Milena Bogavac,  „Harmsa“ nije uvrstila u glavni festivalski program. Kako je ocenio kritičar Slobodan Savić, moderator okruglog stola , ova predstava je ispunjavala sve uslove da bude nagrađena u više kategorija, ali time što je uvrštena u specijalni program, to joj je onemogućeno.

Žiri okruglog stola u sastavu: Slobodan Savić, Aleksandra Glovacki i Đorđe Jeftić, odlučio je da „Revizor“ Narodnog pozorišta iz Prištine, dobije nagradu žirija okruglog stola.

U čast nagrađenih, Puls teatar iz Lazarevca večeras će izvesti  predstavu “Drita”. Nagrade će biti uručene u 19 časova, u Domu kulture u Gračanici, čime će 52. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i zvanično biti zatvoren.

Ivan Miljković