fbpx

Jeftić obišao Vitinu, Binač i Letnicu

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jeftić, posetio je Vitinu, sela Binač i Letnicu, gde je u razgovoru sa meštanima i predstavnicima lokalne vlasti, obećao pomoć i pozvao raseljene Srbe da se vrate.

Jeftić je sa predsednikom Opštine Vitina Sokoljom Halitijem razgovarao o povratku i bezbednosti, ali i o infrastrukturnim projektima koje će podržati ministarstvo na čijem je čelu. Ministar za povratak i zajednice je najavio da će to ministarstvo finasirati radove na obnovi crkve i čišćenju pravoslavnog groblja  u Vitini. Takođe je obećao i finansijsku pomoć za završetak radova na rečnom koritu kraj puta Binač – Vitina.

Govoreći o povratku, Jeftić je istakao da je veoma važno da se raseljeni Srbi iz sela Podgorce, u opštini Vitina, vrate svojim kućama.

„Ministasrtvo za zajednice i povratak je tamo izgradilo 34 kuće, u ranijem periodu. Međutim, te kuće su danas prazne, a te porodice žive u opštini Klokot, konkretno u selu Vrbovac“, rekao je Jeftić. On je naveo da će se u skorije vreme orgnizovati sastanak sa porodicama koje su zainteresovane da se vrate u Podgorce.

„Ono što sam mogao da čujem od gradonačelnika Haljitija je da nema nikakvih bezbednosnih problema za povratak ovih ljudi, što je, svakako,  dobra informacija, ali mi želimo da i sa porodicama razgovaramo i vidimo razloge zbog kojih oni nisu hteli da se vrate“, rekao je Jevtić.

DSC_0180

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jeftić,  uručio je pomoć porodici Đurić u selu Binač, a potom i obišao narodnu kuhinju u susednoj Letnici, koja je naseljena zajednicom Hrvata.

DSC_0209

Porodici Dokić iz Letnice, uskoro će početi izgradnja kuće, saopšteno je iz Minstarstva za povratak i zajednice.

I.M.

%d bloggers like this: