fbpx

Park mira na glavnom ibarskom mostu nije uklonjen

Do kraja meseca juna, tekuće godine, na osnovu dogovora u Briselu, trebalo bi da bude otvoren za saobraćaj glavni most na reci Ibar, koji deli Kosovsku Mitrovicu na dva grada. Dogovor o mostu na Ibru, parafiran je u Briselu 25. Avgusta, predviđa rekonstrukciju mosta i njegovo otvaranje za saobraćaj, kao i pretvaranje ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici u pešačku zonu, u istom roku.

Ranije je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, objavila da su u zaključcima Radne grupe za slobodu kretanja/most, obe strane, Beograd i Priština, zatražile od EU da revitalizuje most u Mitrovici i njegovo okružženje, u skladu sa preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015. godine, oko koga su se složile obe strane.

„Most će biti otvoren za saobraćaj do leta, najkasnije do kraja juna 2016. godine“, navedeno je u sporazumu. Takođe, za kraj juna je predviđena i revitalizacija ulice Kralja Petra, glavne ulice u Severnoj Mitrovici, odnosno njeno pretvaranje u pešačku zonu.

„Radna grupa će zajedno sa oba gradonačelnika tokom procesa revitalizacije redovno pratiti i preispitivati političke i bezbednosne uslove u opštinama“, predviđa sporazum, kao i da će se u međuvremenu rešiti pitanje adminsitrativnog razgraničenja izneđu Severne i Južne Mitrovice.

Ekipa Gračanica onlajn je bila na glavnom mostu na reci Ibar i uspela da snimi “radove” na njemu. Osim ograde od limenih tabli, radova nema, kao ni građevinskih mašina. Otvorena je jedino uska pešačka staza. Na južnoj strani mosta nalaze se pripadnici KFOR-a, tj. italijanski karabinjeri, dok su na severnoj strani, povremeno vidljivi kosovski policajci. Čak i takozvani park mira, koji su napravili Srbi, a nisu prihvatili Albanci, nije uklonjen.

Park mira na glavnom ibarskom mostu nije uklonjen

A.Ć.

%d bloggers like this: