Vidovdanaska likovna kolonija: Susret umetnika sa zaostavštinom

Vidovdanska likovna kolonija, koja se osamnaestu godinu zaredom održava u Gračanici, ove godine je okupila 9 likovnih stvaralaca iz uže Srbije, ali i sa prostora Kosova i Metohije.

„Potrudili smo se da i ove godine napravimo spoj mladosti i iskustva, tako da na likovnoj koloniji imamo i univerzitetske profesore, slobodne umetnike, ali i studente koji završavaju akademiju ili su na master ili doktorskim studijama“, kaže urednik galerije Doma kulture u Gračanici Nebojša Jeftić. Jeftić napominje da se tokom selekcije vodilo računa o tome da se obuhvate veći „umetnički centri“ u Srbiji.

„Pozvali smo likovne stvaraoce iz Beograda, Sombora, Loznice, Niša, a ovde su i mlade snage sa Kosova i Metohije“, kaže Jeftić.

Tatjana Dimitrijević, akademski slikar iz Sombora, na Kosovu je prvi put bila pre 30 godina. Ponovni dolazak i susret sa Kosovom, kakvo pamti i kakvo je sada, na nju je, ostavilo snažan utisak.

„ Ja sam pokušala da emociju, koju sam doživela ponovnim dolaskom ovde, prenesem na platno, slikar pre svega to pokušava. To je emocija koja nije opisiva rečima i upravo zbog toga se i bavim apstraktnim slikarstvom. U apstrakciji je dominantan likovni izraz kroz boju, što je možda i najčistiji izraz“, kaže Dimitrijevićeva.

STA43077

Likovna kolonija i ponovni dolazak na Kosovo i Metohiju, Tatajnu su inspirisali da naslika dve slike.

„Na Kosovu sam se prvi put, još kao studen likovne akademije, susrela sa našom zaostavštinom. Takva susretanja uvek duboko utiči na čoveka. Obilazak Bogorodice Ljeviške, prvi susret sa prelepom Gračanicom i sam utisak koji je na mene ostavila crkva Svetog Spasa, na brdu u Prizrenu, razlozlog su što sam se odlučila da taj doživljaj realistički prenesem na još jednu svoju sliku“, kaže Tatjana.

„ S jedne strane sam pokušala da apstraktnom slikom iskažem snažan osećaj susreta sa Kosovom danas, dok sam drugom slikom želela da svoj vizuelni utisak i lepotu prizrenskih crkava prenesem kroz boje koje sam nanosila.  To je moj utisak ovog prostora, koji je tako svet“, kaže akademska slikarka iz Sombora, Tatjana Dimitrijević.

STA43080

Vidovdanska likovna kolonija biće završena 25. juna, izložbom radova i dodelom nagrada. Tradicionalno, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovne umetnosti dodeljuje se „Longin“ kao i nagrada za najboljeg mladog umetnika.

I.M.