fbpx

Ispod starog grada Nemanjića, novo srpsko naselje

Danas je u Zvečanu položen kamen temeljac za povratničko naselje “Sunčana dolina”. U naselju će biti izgrađeno između 225 i 300 stambenih objekata, sa pratećom infrastrukturom, a 1500 ljudi, povratnika iz centralne Srbije na Kosovo, osim stambenog pitanja, rešiće i egzestencijalne probleme, jer će iz svake porodice po jedan član biti zaposlen.

Kamen temeljac su položili Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Naselje “Sunčana dolina” je najveći projekat od devedeset devete godine, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, naglasivši da ovim projektom država Srbija pokazuje da je posvećena povratku i opstanku Srba na Kosovu i Metohiji i da je ovaj prostor njen neotuđivi deo.

“Specifičnost ovog projekta jeste to što će da bude održiv, jer svi oni koji se budu uselili ovde, dobiće i radno mesto”, rekao je Todosijević, zahvalivši se svima koji su prepoznali da je ovaj projekat od velikog nacionalnog značaja za kosovske Srbe i državu Srbiju.

Temelj budućeg naselja, podno stare nemanjićke tvrđave, osveštao je vladika Teodosije sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske. Vladika je pozvao sve raseljene da se vrate, a sve koji su na Kosovu, da tu i ostanu.

“Sve ovo što činimo danas, i Vlada Republike Srbije, i opština Zvečan i Eparhija raško-prizrenska, jeste u cilju da se stvore uslovi da se naši sunarodnici, koji su nevoljno napustili svoje domove, koji su otišli sa Kosova i Metohije, a koji žele da se vrate i ponovo žive na ovim svetim prostorima, zaista i vrate. Naša dužnost je da im omogućimo povratak”, rekao je vladika Teodosije, pozivajući Srbe da svi zajedno žive na Kosovu i Metohiji i “time potvrde da ovi prostori pripadaju nama i da smo ih nasledili od naših svetih predaka.”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, idejni tvorac projekta “Sunčana dolina” poručio je da današnje polaganje kamena temeljca za izgradnju ovog naselja za prognane i raseljene, koji žele da se vrate na Kosovo, nije poruka mržnje ni prema kome, već poruka ljubavi prema sopstvenom narodu. Đurić je podsetio da izgradnja najvećeg naselja za povratnike, simbolično počinje upravo na današnji dan, kada je sa Kosova 1999.godine, krenula kolona srpskih nevoljnika i stradalnika.

“Danas, 9. juna 2016.godine, mi odavde iz Zvečana, iz podnožja ovog velikog i lepog srpskog srednjovekovnog grada, objavljujemo početak ere povratka, početak vremena u kome ćemo se zajedno i složno, svi, i Srpska pravoslavna crkva, Eparhija raško-prizrenska, i naši predstavnici u pokrajinskoj vladi, i naši predstavnici u organima lokalne samouprave i građani, zajednički uključiti u borbu da naše ljude koji su sa Kosova i Metohije proterani, na Kosovo i Metohiju vratimo. Za njih ne tražimo ništa, osim prava da žive kao svoji na svome, tamo gde i jesu svoji na svome i gde su oduvek bili svoji na svome”, istakao je Đurić.

Povratničko naselje “Sunčana dolina”, počinje da se gradi na prostoru između Zvečana i Severne Mitrovice, a izgradnju finansiraju Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Eparhija raško-prizrenska i opština Zvečan. Ceremoniji polaganja kamena temeljca, prisustvovali su predstavnici Srba u lokalnim i centralnim institucijama Kosova, kao i predstavnici institucija koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

This slideshow requires JavaScript.

A.Ć.

%d bloggers like this: