Б. Костић: Задржавање уџбеника на Царини кршење основних људских права, права на живот и на образовање

Право на образовање је једно од основних људских права, каже председница Скупштине општине Грачаница Бранкица Костић коментаришући одлуку косовких власти да се забрани испорука српских уџбеника.

Задржавање српских уџбеика и књига од стране косовске царине представља питање флагрантног кршења основних људских права, које треба што што пре решавати и коначно склонити за дневног реда, оценила је Костићева у изјави за Радио 038 из Грачанице.  Она је додала да је о одлуци приштинских власти да забране испоруку српских уџбеника обавестила и високу комесарку ОЕБС-а Астрит Торс с којом је разговарала јуче у Грачаници.

„То је био један од првих проблема са којима смо упознали комесарку Торс. Такође смо изнели и став да мере реципроцитета представљају флагранто кршење људсих права и да се оне коначно морају  склонити са дневног реда“, рекла је Костићева и напоменула да је право на образовање, основно људско право.

„Како једно друштво може да напредује, уколико се деци забрањују уџбеници из којих би учили. Потребни су нам уџбеници и то је једно од основних људских права, као што је и право на живот“, рекла је Костићева.

Приштинске власти забрану „уноса“ српских уџбеника на Косово поистовећују са номогућношћу отрпремања албанских уџбеника у школе на подручју општина Прешево, Медвеђа и Бујановац. Међутим, поставља се питање да ли је образложење косовских власти оправдано и допустиво, с обзиром на досадашње договоре између Београда и Приштине, по којима је остављена могућност да се образовање у српским срединама на Косову и Метохији обавља по образовном систему Републике Србије.

 

И.М.