Da li će se i za koga graditi „Sunčana dolina“?

Skoro jednoglasna reakcija kosovskih političara, onih iz većinske zajednice, na polaganje kamena temeljca u Zvečanu za povratničko naselje „Sunčana dolina“, ovih dana je glavna vest u kosovskim medijima. Čujemo premijera Kosova, potpredsednicu Tahiri, poziciju i opoziciju: „Nije zakonski, nećemo dozvoliti gradnju, to je kolonizacija Srbije“ i ne znam kakvih još komentara nije bilo. Sa druge strane, plašljivo, oglasi se i po neki Srbin u kosovskim institucijama, čvrstim obećanjem da će se naselje izgraditi.

Razumem i jedne i druge. Ovi prvi bi da pokažu da je Kosovo država sa punim suverinetetom na celoj svojoj teritoriji, a ovi drugi da je Kosovo deo Srbije i da su oni članovi, kako su govorili pred izbore, privremene pokrajinske vlade ili skupštine. Da nije ozbiljno i opasno, bili bi smešni i jedni i drugi.

Nije dozvoljena gradnja naselja za one koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta i čija su imanja uzurpirana, ali skoro svakodnevni napadi na povratnike u Metohiji i Srbe u Kosovskom Pomoravlju, jeste…Ili nije, ali su čelni ljudi kosovske vlade zaboravili da reaguju? Nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika i skrnavljenje srpske kulturne baštine, jeste u skladu sa zakonom…Ili i to nije, ali čelnici zaboravili da se oglase, a naše kolege zaboravili da objave?

Moje skromno mišljenje je da će Srbi ipak morati da traže dozvolu za gradnju „Sunčane doline“ i nema sumnje da će je i dobiti. Ali, mene brine još nešto. Za koga će to naselje da bude izgrađeno? Da li za one koji rade u institucijama i njihove rođake i kumove ili za one koji su sve prodali, kupili po nekoliko stanova u centralnoj Srbiji, pa bi sada „kao da se vrate“? Ovo pitam, poučena iskustvom.

A.Ć.