Otkazan Vidovdanski sajam knjiga

Zbog zabrane unošenja srpskih knjiga na adminisrativnim prelazima između Kosova i Srbije, Vidovdanski sajam knjiga, koji je od 15. juna do 01. jula trebao da se održi u Gračanici, neće biti organizovan, saopšteno je iz Doma kulture.

Zahtev za neometano prenošenje knjiga blagovremeno je prosleđen Opštini Gračanica, odakle je upućen na adresu kosovskog Ministastva za kulturu, koje se 13. juna oglasilo  nenadležnim da odlučuje o tome. Čitav postupak prebačen je na Ministarstvo za obrazovanje Kosova, koje se u međuvremenu oglasilo nenadležnim i zahtev vratilo nazad Ministarstvu za kulturu. S obzirom na to da su probijeni svi rokovi za održavanje sajma knjiga, Dom kulture u Gračanici je doneo odluku da on ove godine ne bude održan.

sajam 1

Iako zabrana kosovskog ministarstva zvanično važi samo za školske udžbenike na srpskom jeziku, na Kosovo i Metohiju ne mogu ući ni knjige koje nisu školski udžbenici. Iz Doma kulture navode da je Sajam, isključivo o svom trošku i potpuno volonterski organizovao gospodin Đuro Smuđa iz Beograda, jer je, dolazeći na Kosovo i Metohiju, odlučio da na takav način pomogne izolovanim srpskim sredinama.

„Posle tri godine održavanja Sajma u Gračanici, koja nema ni knjižaru, prištinske institucije su građanima ove enklave, nadomak Prištine, oduzele pravo da, makar, petnaest dana budu među knjigama. Ove godine, ni njemu, ni Domu kulture Gračanica nije dozvoljeno da organizuje Sajam knjiga. Jedna represivna administracija odlučila je da građani Gračanice, na svom jedinom trgu ne mogu imati štand s knjigama, da je opasno štetno da porodice i deca enklave mogu birati i imati knjige.“, navodi se u saopštenju Doma kulture u Gračanici.

Mini sajam knjiga se proteklih godina održavao u okviru Vidovdanskih svečanosti, na Trgu oslobodiocima, u Gračanici. Svoja najvnovija izdanja tada su  predstavljale izdavačke kuće NIJP „Panorama – Jedinstvo“, „Prometej“, „Maki Buk“ i „Mali princ“.

I.M.