fbpx

Na kosovskoj trpezi proizvodi made in Serbia

Proizvodi iz Srbije i dalje su najtraženiji u kosovskim trgovinama, piše prištinski list Fjalja pozivajući se na izveštaje sa Carine. Prema navodima ovog lista, građani na Kosovu žeđ uglavnom gase vodom iz Srbije. Samo u prvih šest meseci ove godine uvezeno je 29 miliona litara vode za piće.

Osim vode, Kosovo iz Srbije uvozi prehrambene proizvode, voće, povrće, konzerviranu hranu, sokove i slatkiše. U prvoj polovini godine uvezena je roba u vrednosti od 142 miliona evra. Od žitarica Kosovo iz Srbije uvozi kukuruz i pšenicu, ali uvozi i brašno, pokazuje carinska statistika.

Podaci sa carine pokazuju da se građani Kosova, pored domaćih, sve više odlučuju za mleko i mlečne proizvode srpskih proizvođača. Vrednost mleka i mlečnih proizvoda uvezenih iz Srbije premašila je cifru od 680 hiljada evra.

Čak se i svinjsko meso više uvozi u odnosu na goveđe. Prema podacima Carine Kosova uvezeno je ukupno 18 hiljada kilograma svinjetine, a 10 hiljada kilograma govedine.

List dalje navodi da je Kosovo, sa uvozom koji premašuje izvoz, postalo potrošačko tržište, a da trgovinski deficit, prema podacima Agancije za statistiku Kosova, iznosi više od 2 milijarde evra godišnje.

Fjalja na kraju zaključuje da su na „sofri“ kosovskog domaćina samo so i članovi porodice domaći, sve ostalo je, kako ocenjuje list, iz Srbije.

 

 

 

%d bloggers like this: