fbpx

“Čarapanke na vrhu Prokletija”

Planinarke iz Trstenika, Nataša Janjić (33) i Jelena Stojković (33), na prvom pohodu srpskih planinara od 1998.godine, na Prokletije sa kosovske strane, osvojile su vrh Đeravica za četiri sata, prenose Novosti. Na najvećem vrhu Prokletija, na visini od 2 656 metara, ovekovečile su svoj uspeh, oblačenjem u replike srednjovekovnih dvorskih haljina, koje su za tu priliku dobile od Udruženja “Jerinin grad” iz Trstenika.

Nataša Janjić i Jelena Stojković su članice Planinarsko-smučarskog društva “Ljukten” iz Trstenika, koje svakog vikenda organizuje nove akcije i nova osvajanja planinskih vrhova.

“Pre tri nedelje, članovi Planinarsko-smučarskog društva “Ljukten” iz Trstenika, među kojima smo bile Jelena i ja, probali smo da osvojimo Đeravicu putem kojim niko od srpskih planinara nije išao nakon rata, ali nas je loše vreme zaustavilo na nekih 2.300 metara”, rekla je Nataša Janjić, poznata planinarka, koja je do sada osvajala sve druge vrhove Prokletija.

Nataša dodaje da je pre šest godina u akciji “Prokletije bez granica” Đeravica osvojena iz pravca Crne Gore, a da su ovaj put, njih dve, hrabre “Čarapanke” krenule drugim pravcem, putem preko Peći, pa preko Dečana i Junika do sela Grope Ereniku nadomak Košara, a onda 11.juna, konačno ostvarile svoj san i stigle na Đeravicu.

Jelena Stojković kaže da se u ovoj godini Đeravica više neće osvajati, jer se sa kosovske strane trenutno gradi asfaltni put.

“Osećaj na vrhu Prokletija sa kosovske strane je bio sjajan, neopisiv i mislim da je bio upotpunjen preoblačenjem u srednjovekovne haljine”, rekla je Jelena.

Nataša i Jelena su boravak na Kosovu iskopristile kako bi posetile pećinu Radavac, Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, izvor Belog Drima i kažu da je iskustvo bilo nezaboravno.

Jelena Stojković se priprema za osvajanje Triglava i Mon Blana, a Nataša Janjić, koja je do sada osvajala Gran Paradizo, Grosglokner, Musalu, Triglav, Dolomite, sa klupskom drugaricom će ponovo krenuti u osvajanje više vrhova van Evrope.

Anđelka Ćup

Izvor: Novosti.rs
%d bloggers like this: