“Чарапанке на врху Проклетија”

Планинарке из Трстеника, Наташа Јањић (33) и Јелена Стојковић (33), на првом походу српских планинара од 1998.године, на Проклетије са косовске стране, освојиле су врх Ђеравица за четири сата, преносе Новости. На највећем врху Проклетија, на висини од 2 656 метара, овековечиле су свој успех, облачењем у реплике средњовековних дворских хаљина, које су за ту прилику добиле од Удружења “Јеринин град” из Трстеника.

Наташа Јањић и Јелена Стојковић су чланице Планинарско-смучарског друштва “Љуктен” из Трстеника, које сваког викенда организује нове акције и нова освајања планинских врхова.

“Пре три недеље, чланови Планинарско-смучарског друштва “Љуктен” из Трстеника, међу којима смо биле Јелена и ја, пробали смо да освојимо Ђеравицу путем којим нико од српских планинара није ишао након рата, али нас је лоше време зауставило на неких 2.300 метара”, рекла је Наташа Јањић, позната планинарка, која је до сада освајала све друге врхове Проклетија.

Наташа додаје да је пре шест година у акцији “Проклетије без граница” Ђеравица освојена из правца Црне Горе, а да су овај пут, њих две, храбре “Чарапанке” кренуле другим правцем, путем преко Пећи, па преко Дечана и Јуника до села Гропе Еренику надомак Кошара, а онда 11.јуна, коначно оствариле свој сан и стигле на Ђеравицу.

Јелена Стојковић каже да се у овој години Ђеравица више неће освајати, јер се са косовске стране тренутно гради асфалтни пут.

“Осећај на врху Проклетија са косовске стране је био сјајан, неописив и мислим да је био употпуњен преоблачењем у средњовековне хаљине”, рекла је Јелена.

Наташа и Јелена су боравак на Косову ископристиле како би посетиле пећину Радавац, Високе Дечане, Пећку патријаршију, извор Белог Дрима и кажу да је искуство било незаборавно.

Јелена Стојковић се припрема за освајање Триглава и Мон Блана, а Наташа Јањић, која је до сада освајала Гран Парадизо, Гросглокнер, Мусалу, Триглав, Доломите, са клупском другарицом ће поново кренути у освајање више врхова ван Европе.

Анђелка Ћуп

Извор: Novosti.rs