fbpx

Saopštena imena dobitnika ovogodišnjnih Vidovdanskih nagrada

Žiri ovogodišnje manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ doneo je odluku o dodeli nagrada najzaslužnijim književnim stvaraocima i umetnicima.

Tradiconalno, nagrade će biti dodeljene 25. juna, na otvaranju izložbe radova sa „Vidovdanske likovne kolonije“ i 27. juna, u porti manastira Gračanica, na manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Prema odluci tročlanog žirija, „Zlatni krst kneza Lazara“, priznanje koje se dodeljuje za sveukupno književno stvaralašto,  pripašće Petru Sariću, istaknutom srpskom piscu iz Prištine, koji sada živi i radi na Brezovici.

„Gračanička povelja“,  biće uručena Tanji Kragujević, pesnikinji iz Beograda čija je poezija izuztne verbalnosti, jasnih slika i asocijacija, naglašeno je u obrazloženju žirija.

Pesniku i piscu za decu iz Kraljeva Dejanu Aleksiću, biće uručena nagrada „Kondir kosovke devojke“, koja se tradicionalno dodeljuje pesniku vitezu, dok će „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripasti Ivani Dimić, pesnikinji i dramaturgu iz Beograda.

U žiriju manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2016“ bili su akademik Dušan Kovačević, doc. dr Slobodan Vladušić i Žarko Milenković.

Za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti, žiri u sastavu: profesor mr. Petar Đuza, prof. mr Saša Filipović i Nebojša Jevtić, odlučio je da nagradu Longin dobije umetnik Veselin Rajović iz Prištine.

Nagrada „Dimitrije Popivić“, koja se svake godine dodeljuje najuspešnijem mladom stvaraocu, ove godine će pripasti Mileni Cvetković iz Velikog Ropotova kod Gnjilana.

Nagrade najuspešnijim umetnicima, biće dodeljene 25. juna 2016. godine, od 20 časova, na svečanom otvaranju izložbe radova sa likovne kolonije „Vidovdan 2016“, u Domu kulture u Gračanici.

 

 

I.M.

%d bloggers like this: