fbpx

U celosti prenosimo saopštenje neformalnog građanskog pokreta „Stop nasilju“

Neformalni građanski pokret „Stop nasilju“ održao je svoj prvi sastanak sinoć od 19h u prostorijama Centra za građansku energiju (CEC). Pokret je nastao kao reakcija na najnovije incidente u gradu koji su odneli život mladog Nikole Anđelkovića. Učesnici sastanka bili su građani koji su samoinicijativno iskazali želju da učestvuju u akcijama pokreta „Stop nasilju“, a koji ima za cilj da doprinese i inicira promene u društvu koje će doneti bolji i mirniji život za sve građane.
Na sastanku su izloženi mnogi predlozi i viđenja problema nasilja u društvu, kao i mnogo sugestija za rešavanje istog.

Glavni zaključci sastanka su:

1. Pokret „Stop nasilju“ nema nikakvu političku, nevladinu, poslovnu niti bilo koju drugu konotaciju već je to otvoreni građanski pokret, u koji su dobrodošli svi sa časnim namerama, sa jedinom svrhom da kroz građanski aktivizam ukaže realnu na potrebu za promenama u društvu, sa posebnim fokusom na pitanje bezbednosti.

2. Pokret „Stop nasilju“ nema za cilj da napada institucije i traži pojedinačnu odgovornost za incidente koji su se dogodili, već želi da utiče i podrži sve nadležne institucije u tome da se donesu neophodne promene u radu koje će, na duže staze, doneti mirniji život svih građana.

3. Glavni slogan pokreta je – OSETI ODGOVORNOST! Ovim pokret „Stop nasilju“ poziva sve građane, medije i institucije da se uključe u akcije pokreta jer se ovaj problem tiče svih nas. Ne dozvolite sebi da još jednom okrenete glavu na incidente koji su odneli jedan mladi život a bacili mrak na celo naše društvo i svakog građanina.

4. Pokret poziva institucije i medije da nas prepoznaju kao partnere koji žele da im daju podršku u rešavanju ključnih pitanja u vezi bezbednosti u gradu i efikasnoj prevenciji bilo kod oblika nasilja u društvu.

Sledeći sastanak pokreta „Stop nasilju“ je zakazan za petak. Vreme i mesto biće naknadno objavljeni, a kao i svaki sastanak biće otvorenog tipa gde je svako dobrodošao.

%d bloggers like this: