Mladi žele da napuste sever Kosova

Nezaposlenost je ubedljivo najveći problem mladih na severu Kosova, a više od 80% njih, starosti od 15 do 30 godina, spremno je da ode, pokazje istraživanje koje je sproveo Omladiniski edukativni klub „Sinergija“ iz Kosovske Mitovice.

Posle nezaposlenosti, kao jedan od većih problema, mladi sa severa navode, nasilje u porodici, loš obrazovni sistem, siromaštvo i kriminal.

„ Mladi nisu zadovoljni mogućnostima koje im pružaju opštine u kojima žive, a ovaj podatak je udarac za sve one koji deklarativno govore o borbi za  njihovu bolju budućnost“, rečeno je na debati u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

„Rešavanje problema mladih, zahteva i njihovo aktivno uključivanje u procese donošenja odluka na loklanom i centralnom nivou i saglasno s tim urađene su i preporuke“, kaže Programski direktor OEK „Sinergija“ Stefan Veljković.

Veljković je dodao da organi lokalne samouprave i institucije imaju zakonsku i moralnu obavezu da omoguće mladima da iznesu svoje predloge i inicijative, ali i da ih podrže, u meri u kojoj je to moguće. U tom cilju neophodno je partnerstvo između omladine i instituca, što je „ključ“ za realizaciju potrebnih mera, kojima bi se poboljšali uslovi života za mlade, zaključio je Veljković.

Istraživanje, koje je obavljeno metodom upitnika, obuhvatilo je 480 ispitanika, starosti između 15 i 30 godina, a organizovano je u okviru projekta „Mladi se pitaju“, koji je podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo.