fbpx

Kosovo – neiscrpna inspiracija za umetnike

Akademski slikar Veselin Rajović, dobitnik je ovogodišnje nagrade “Longin”, za sveukupno umetničko stvaralaštvo, na likovnoj koloniji, održanoj u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici. Nagrada za najboljeg mladog stvaraoca, “Dimitrije Popović”, pripala je akademskoj grafičarki iz Velikog Ropotova, Mileni Cvetković. Nagrade su uručili Nebojša Jevtić, urednik galerije Doma kulture u Gračanici i zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović,koji je i otvorio izložbu radova, nastalih na Vidovdanskoj koloniji.

“Simbol Hristovog raspeća ponavlja se kao lajt motiv u celom opusu slikara Veselina Rajevića. Vatra, progoretina, crna boja i krst dobijaju na tragičnoj aktuelnosti, ako znamo da su inspirisane Kosovom, tim grdnim sudilištem, na kome je slikar dugo živeo i na kome i dalje prenosi svoje znanje mladim generacijama”, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija za ovogodišnjeg laureata nagrade “Longin”.

Veselin Rajević je, zahvalivši na nagradi, poručio da je Gračanica njegov svet:

“Gračanica je moja inspiracija i ja sam sve moje slike radio i počinjao upravo tu. Gračanica je moja kuća”.

Mlada grafičarka Milena Cvetković, kojoj je ovo prva nagrada, presrećna je što ju je dobila upravo u Gračanici.

“Kosovo je neiscrpan prostor za umetnike i ja sam zato tu. Tu sam i tu ostajem”, poručuje dvadeset šestogodišnja grafičarka.

Medaljone i majice sa slikom Dimitrija Popovića, čije ime nosi jedna od nagrada, uručila je njegova majka, sa porukom da se sudbina mladog Dimitrija, koji je mučki ubijen ispred kisoka brze hrane u Gračanici, nikome i nikada ne ponovi.

“Oprostite mi za ove suze, ali ja sam samo majka koja je izgubila dete u najlepšim godinama, dete koje nikome ništa nije učinilo, dete koje je imalo samo sedamnaest godina. Ali sam i srećna što moj Dimitrije živi u svima vama koji ste večeras ovde, koji slikate, koji pišete. Hvala vam na tome”, suznih očiju i drhtavim glasom se prisutnima obratila Jorgovanka Popović.

Cilj tradicionalne likovne kolonije, održane u Domu kulture u Gračanici, jeste afirmacija umetnosti i davanje podsticaja mladim talentima. U žiriju ovogodišnje Vidovdanske kolonije, koja se održava osamnaesti put, bili su profesori Petar Đuza i Saša Filipović i istoričar umetnosti, Nebojša Jevtić, a održavanje kolonije su pomogli: Opština Gračanica, Skupština grada Prištine, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Javno preduzeće “Površinski kopovi, Kosovo – Obilić“, kao i sindikat ovog preduzeća.

A.Ć.

%d bloggers like this: