Obeležen Vidovdan na Gazimestanu

Vidovdan i 627 godina od Kosovskog boja, obeleženi su danas na Gazimestanu, nadomak Prištine. Episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško- prizrenske, služio je parastos stradalim vojnicima na Kosovu Polju, 1389.godine.

Primetno je bilo znatno manje ljudi nego ranijih godina, sa tradicionalnim obeležjima, srpskim zastavama, ali i sa obeležjima raznih desničarskih organiizacija, kao i Srpske radikalne stranke i prosrpskih stranaka iz Crne Gore. Izostao je dolazak visokih predstavnika Vlade Srbije, a najviši predstavnici Srba u institucijama Kosova, takođe nisu prisustvovali parastosu.

Venac u ime Vlade Srbije, na spomenik stradalim vojnicima u Kosovskom boju, položio je Dušan Kozarev, pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, u ime Skupštine grada Prištine, predsednik Privremenog organa, Ljubinko Karadžić, a venac u ime opštine Gračanica, položio je Saša Sekulić, direktor administracije u ovoj kosovskoj opštini. Kao i svake godine, parastosu su prisustvovali i prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom.

Na jutrošnjoj liturgiji, u manstiru Gračanica, kojoj je prisustvovao veliki broj građana, bio je i sin Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Srbije.

Na putevima Koosva, bio je veliki broj policajaca, kao i na samom Gazimestanu, ali je sve bilo mirno, bez provokacija sa bilo koje strane.

A.Ć.