fbpx

Danas i sutra upis u srednje škole

Danas i sutra će se u 32 srednje škole na Kosovu i Metohiji, u kojima se nastava odvija po programu i planu Ministarstva prosvete Republike Srbije, upisati 1 600 đaka, koji su stekli pravo da u prvom upisnom roku upišu školu za koju su se opredelili, za školsku 2016/2017. godinu.

U drugom upisnom roku, krajem nedelje, biće upis na preostalim, slobodnim mestima, a kako za „Politiku” kaže Predrag Stojčetović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete Republike Srbije, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, krajem avgusta pravo na naknadni upis imaće svršeni osnovci koji su iz „opravdanih, zdravstvenih razloga bili sprečeni da se u ovom roku upišu”. Primetno je da broj upisanih učenika na jugu Kosova opada, tvrdi Stojčetović.

“Nije primetno iseljavanje, ali je evidentno da sve više učenika dolazi u srednje škole na severu, iako u svojim matičnim sredinama imaju istu školu. Razlog je bezbednost, koja je problem svih ovih godina, pa roditelji odlučuju i decu šalju u manje rizične sredine”, kaže za „Politiku” Stojčetović.

I ove godine najveće interesovanje je bilo za smerove u Medicinskoj školi, gde je na jedno mesto konkurisalo po dvoje đaka, dok je najmanje intersovanje za trogodišnje srednje škole.

“Sve je manje đaka koji konkurišu za auto-električara, auto-mehaničara, auto-limara, a recimo u Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju ostalo je slobodnih mesta za konobara i kuvara”, potvrđuje Stojčetović, naglašavajući da se i dalje visoko kotiraju gimnazije koje, uglavnom, upisuju vukovci, odlični đaci, ali i učenici sa manjim prosekom, pod uslovom da ima slobodnih mesta.

Raspored za upis učenika u srednje škole, u drugom upisnom krugu, biće objavljen 8.jula.

A.Ć.

 

Izvor: Radio Kontakt Plus
%d bloggers like this: