Za sever Kosova više od 15 miliona evra

Vlada Kosova je budžetom za 2015. godinu izdvojila 15.170.000 evra za finansiranje 146 kapitalnih projekata u četiri opštine na severu Kosova, preko osam resornih ministarstava. Iako je, po zakonima Kosova, rok za realizaciju decembar prošle godine, projekti još uvek nisu u potpunosti završeni.

Jedan od razloga je, kažu u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić kašnjenje sa potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između osam resornih ministarstava i gradonačelnika četiri severne opštine. U lokalnim samoupravama se nadaju da će im, rebalansom budžeta, biti dozvoljeno da nastave sa korišćenjem novca za projekte koji još uvek nisu završeni.

Jedina opština koja je realizovala sve planirane projekte je opština Zubin Potok, koja je za 37 projekata potrošila 3.058.389 €, pokazuju rezultati istaživanja koje su sproveli Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Radio Televizija Mir.

Sledeća po procentu realizacije je opština Zvečan, koja je u potpunosti realizovala 48,6%¸projekata, od ukupno 37 planiranih, dok je do sada utrošila 2.165.963 €.

Opština Severna Mitrovica je u protekloj godini planirala 23 kapitalna projekta, ukupne vrednosti 4.990.800, a do sada je potrošeno oko 2 miliona evra za završene i projekte koji su još uvek u procesu realizacije.

Opština Leposavić ima najniži procenat realizacije, iako je imala najveći broj predloga projekata (49), ukupne vrednosti 4.858.955 evra . Do sada je realizovano samo 21,3% planiranih kapitalnih ulaganja iz resornih ministarstava Vlade Kosova.

“Istina o lošoj realizaciji projekata je vidljiva na terenu, nikakvi reabalansi budžeta ne mogu da poprave greške koje su načinjene tokom 2015. godine. Projekti koji su započeti, a za pojedine je čak potrošen i novac, će ili biti realizovani u dalekoj budućnosti ili nikada neće biti realizovani”, kaže Nenad Radosavljević, odbornik u SO Leposavić koja ima najlošiju realizaciju budžeta za kapitalne projekte.

Ipak gradonačelnik ove opštine Dragan Jablanović očekuje da projekti koji se finansiraju iz Vlade ali i iz drugih fondova, budu završeni tokom ove godine.

“Projekti se rade svakoga dana, planiramo da do kraja godine završimo sve. Nisu to samo projekti iz Vlade Kosova već i iz drugih fondova”, tvrdi Jablanović.

Šefica Administrativne kancelarije u Severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić kaže da će u narednim nedeljama biti reabalnsa budžeta.

“Čeka se odobrenje dodatnih sredstava iz Vlade Kosova. Rebalansom bi to trebalo da se reguliše u naredne dve nedelje. Pre toga ne možemo da nastavimo sa realizacijom projekata. Ukoliko bude rebalansa projekti će biti završeni do kraja godine”, rekla je Hodžić.

Podaci o kapitalnim projektima koje Vlada Kosova finansira u opštinama na severu prikupljeni su u okviru projekta “Efekti ulaganja na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma – Da li živimo bolje”, koji sprovode Radio Televizija Mir i Institut za teritorijani ekonomski razvoj (InTER), uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).