За север Косова више од 15 милиона евра

Влада Косова је буџетом за 2015. годину издвојила 15.170.000 евра за финансирање 146 капиталних пројеката у четири општине на северу Косова, преко осам ресорних министарстава. Иако је, по законима Косова, рок за реализацију децембар прошле године, пројекти још увек нису у потпуности завршени.

Један од разлога је, кажу у општинама Северна Митровица, Звечан и Лепосавић кашњење са потписивањем Меморандума о разумевању између осам ресорних министарстава и градоначелника четири северне општине. У локалним самоуправама се надају да ће им, ребалансом буџета, бити дозвољено да наставе са коришћењем новца за пројекте који још увек нису завршени.

Једина општина која је реализовала све планиране пројекте је општина Зубин Поток, која је за 37 пројеката потрошила 3.058.389 €, показују резултати истаживања које су спровели Институт за територијални економски развој (ИнТЕР) и Радио Телевизија Мир.

Следећа по проценту реализације је општина Звечан, која је у потпуности реализовала 48,6%¸пројеката, од укупно 37 планираних, док је до сада утрошила 2.165.963 €.

Општина Северна Митровица је у протеклој години планирала 23 капитална пројекта, укупне вредности 4.990.800, а до сада је потрошено око 2 милиона евра за завршене и пројекте који су још увек у процесу реализације.

Општина Лепосавић има најнижи проценат реализације, иако је имала највећи број предлога пројеката (49), укупне вредности 4.858.955 евра . До сада је реализовано само 21,3% планираних капиталних улагања из ресорних министарстава Владе Косова.

“Истина о лошој реализацији пројеката је видљива на терену, никакви реабаланси буџета не могу да поправе грешке које су начињене током 2015. године. Пројекти који су започети, а за поједине је чак потрошен и новац, ће или бити реализовани у далекој будућности или никада неће бити реализовани”, каже Ненад Радосављевић, одборник у СО Лепосавић која има најлошију реализацију буџета за капиталне пројекте.

Ипак градоначелник ове општине Драган Јаблановић очекује да пројекти који се финансирају из Владе али и из других фондова, буду завршени током ове године.

“Пројекти се раде свакога дана, планирамо да до краја године завршимо све. Нису то само пројекти из Владе Косова већ и из других фондова”, тврди Јаблановић.

Шефица Административне канцеларије у Северној Митровици Адријана Хоџић каже да ће у наредним недељама бити реабалнса буџета.

“Чека се одобрење додатних средстава из Владе Косова. Ребалансом би то требало да се регулише у наредне две недеље. Пре тога не можемо да наставимо са реализацијом пројеката. Уколико буде ребаланса пројекти ће бити завршени до краја године”, рекла је Хоџић.

Подаци о капиталним пројектима које Влада Косова финансира у општинама на северу прикупљени су у оквиру пројекта “Ефекти улагања на северу Косова након потписивања Бриселског споразума – Да ли живимо боље”, који спроводе Радио Телевизија Мир и Институт за територијани економски развој (ИнТЕР), уз подршку Косовске фондације за отворено друштво (КФОС).