fbpx

PRIŠTINA: Počelo iskopavanje uz crkvu Hrista Spasa

Neposredno uz nedovršenu pravoslavnu crkvu Hrista Spasa u Prištini, počelo je iskopavanje zemljišta, zbog sumnji da se na tom prostoru nalazi masovna grobnica. Iskopavanje se obavlja u prisustvu forenzičara iz Beograda, Prištine i misije Euleks.

Pretrazi prisustvuju i predsednici Komisija za rasvetljavanje sudbine nestalih tokom rata na Kosovu Veljko Odalović i Prenk Đetaj.

Ranije je šef odjeljenja za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grdžaliju izjavio da iskopavanje može da se realizuje pošto je Euleksu produžen mandat.

Mediji su kao argument da se započne prekopavanje porte ove srpske svetinje naveli izjave tri svedoka koji su, s prilične udaljenosti iz pravca Rektorata koji se nalazi u blizini Hrama, navodno „tokom rata videli bager da kopa tokom noći“.

Zvaničnici u Beogradu su povodom najave pretrage terena izjavili da žele da izbegnu politizaciju slučaja i da stvari do kraja isteraju na čistac.

Oglasio se i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović koji je rekao da pretragu oko hrama Hrista Spasa u Prištini treba izvršiti i da srpska zajednica nikad nije bežala od toga da se ispita neki teren, ako se sumnja da na njemu postoji masovna grobnica. Međutim, poručio je i da očekuje podršku da se taj hram završi.

 

%d bloggers like this: