Спутњик: Кампови за обуку ИД код Урошевца, Ђаковице, Дечана, Призрена и Пећи

На Косову постоји најмање пет кампова Исламске државе за обуку, коју спроводе бивши борци ОВК, тврди Спутњик, позивајући се на „извор близак обавештајним службама“.

Највећи кампови смештени су у областима у околини Урошевца и Ђаковице, као и округу Дечани, рекао је тај извор за Спутњик и додао да су слични кампови примећени у околини Призрена и Пећи.

Према поменутом извору, у редовима Исламске државе тренутно је 314 косовских Албанаца који се боре у Ираку и Сирији, а међу њима је 38 жена.

Када је реч о регрутовању и обуци, како објашњава извор, будућим терористима ИС се најпре „испира мозак“, уче арапски и изучавају Куран, што је праћено такозваном практичном обуком за борбу коју спроводе бивши чланови Ослободилачке војске Косова (ОВК)“ учећи их, између осталог, герилској борби и руковању оружјем.

Извор Спутњика је такође упозорио на могуће ширење таквих кампова на Македонију и Босну, где је, како се наводи, током ратова деведесетих стигло око 800 џихадиста.

Центар за истраживање питања западног Балкана (Western Balkans Security Isues) је, како се подсећа, још 2013. године у својим извештајима упозоравао да се на територији Косова и Албаније налазе кампови за обуку терориста ИД, а косовске власти су то признале годину дана касније.