Kosovskom novinaru preti kazna za ismevanje pokušaja puča u Turskoj

Ambasada Turske na Kosovu uputila je primedbu i zatražila da kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova preduzme neophodne korake i kazni novinara Berata Bužalju koji se na svom Fejsbuk profilu našalio povodom pokušaja vojnog puča u Turskoj, prenosi prištinska štampa pozivajući se na Rojters

Ocenjujući da je Berat Bužalja, poznat po svojim satiričnim objavama na društvenim mrežama, malo više „razvezao jezik“, prištinski mediji navode da je novinar na svom Fejsbuk profilu napisao sledeće:

„Pozivam građane Kosova koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci“.

Iako je Bužalja na kraju napisanog komentara na društvenoj mreži postavio i emotikon sa isplaženim jezikom, to kod turskih diplomatskih predstavnika na Kosovu nije protumačeno kao šala.

Prištinski mediji navode da novinar Berat Bužalja ima veliki broj pratilaca na Fejsbuku, dok njegov internet portal ima više od milion čitalaca dnevno, ali i podsećaju da je Turska među prvima podržala nezavisnost Kosova i da obe države grade dva značajna auto puta, čija je vrednost veća od 2. milijarde dolara.

Turska ambasada u Prištini poslala je primedbu na novinarevo ponašanje, trežeći od Kosova da deluje. „Ministarstvo spoljnih poslova trebalo bi da preduzme potrebne korake kako bi se ova osoba kaznila u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju ambasade Turske koje prenosi agencija Rojters.