Косовска Митровица: Представљена два важна документа за Србе на Косову

Безбеност, употреба језика и запошљавање дефинисани су као питања механизма заштите српске заједнице на Косову. Поред овог, економски развој, образовање, здравствена и социјална заштита, још су четири питања од кључне важности за Србе на Косову. Њихова детаљна анализа, са препорукама за решавање, представљена је јавности у документу под називом „Снага заједничког гласа“. Документ је публикован на конференцији Српског дијалог форума коју су представници цивилног сектора организовали данас у Косовској Митровици.

Sequence 01.Still003

Група „Српког дијалог форума“ дефинисала је пет питања од кључне важности за опстанак косовских Срба, то су: механизми заштите српске заједнице на Косову, економски развој, образовање, здравствена и социјална заштита. Формирано је пет радних група које су се бавиле детаљном анализом сваке од наведених области.

„На основу анализе направлуљена је Платформа фактичких политика српске заједнице на Косову, која даје и препоруке и оквиран временски период, у коме оне треба да буду спроведене“, каже једна од аутора докуметна „Снага заједничког гласа“ Дина Миловановић.

Sequence 01.Still004
Представаљена Платформа може бити од користи не само цивилном сектору, већ и централним и локланим органима власти, а могла би представљати и полазни тачку за решавање горућих проблема будућој Заједници српких општина, каже Ненад Максимовић из Центра за мир и толеранцију.

„Понудили смо решења која превазилазе границе општина и која превазилазе овлашћења и могућности појединачних ентитета. Стога смо Заједницу српских општина видели као поглед на механизам који ће, некако координисати напоре свих ових чиниоца, да би се платформа спровела у реалност“, наводи Максимовић.

„Уз адекватано ангажовање свих друштвено политичких чиниоца, све препоруке за решавање проблема, у пет важних области, могу бити решиве. Оне су реално оствариве и не представљају списак лепих жеља“, оцењује Тања Лазаревић, менаџер пројекта “Снага заједничког гласа“.

„Сада имамо јасне циљеве и не желимо да стајемо са тиме, не желимо да имамо мртво слово на папиру, не желимо да се наш труд и рад од 18 месеци заврши на томе“, рекла је Лазаревићева.

И неће остати на томе, поручују из тима који је радио на оба документа.

Већ почтком септембра група од 14 чланова „Српског дијалог форума“ планира студијску посету Бриселу, где ће представити и како кажу, лобирати, за ова два документа.

Sequence 01.Still001

За потпуно спровођење Платформе, идентификованих проблема и препорука за њихово решавање неопходна је ангажованост свих: политчких представника на централном и локоланом нивоу, цивилног сектора, грађана али и медија, поручено је на финалној конференцији „Српског дијалог форума“ у северној Косовској Митровици.

Српски дијалог форум броји више од 50 чланова, представника Срба са Косова, формиран је после конференције „Снага заједничког гласа“ која је одржана у априлу  2015. године у Грачаници у организацији „Центра за орјентацију друштва“, „Будућности без страха“ и „Центра за мир и толеранцију“.

 

Иван Миљковић