Спутњик: Турски пучисти служили на Косову и у Босни

Официри који су служили у турском батаљону у саставу НАТО-а и специјалној мисији ЕУ на Косову умешани су у покушај војног пуча у Турској, отркрива турска агенција Анадилија позивајући се на изјаве неименованог турског чиновника.

По мишљењу турског чиновника који је дуго био ангажован у мисији на Косову и Метохији, није искључено да је организација ФЕТО, на чијем челу се налази опозициони исламски проповедник Фетулах Гулен, искористила Косово као „рехабилитациони центар“.

„Чињеница да је један број војних официра — учесника у покушају војног пуча — раније служио на Косову и у Босни и Херцеговини појачава претпоставку да је терористичка организација ФЕТО слободно деловала у тим земљама“, пише агенција, позивајући се на турског чиновника.

„Косово и Албанија су земље које ништа не могу да раде што се коси са спољном политиком САД, а узимајући у обзир подршку коју Вашингтон пружа ФЕТО, наведене земље су добра одскочна даска за терористичке организације“, наводи се у саопштењу.

У Турској је у ноћи 16. јула покушан војни пуч, а том приликом 290 људи је убијено. Турске власти су убрзо успеле да преузму контролу над земљом, а досад је ухапшено више од 13.000 људи.

(Спутњик)