Ивановић: Срби треба сами да покрену формирање ЗСО

Председник Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић изјавио је да је чекање да Приштина прихвати Заједницу српских општина узалудно и да Срби треба да начине први корак формирајући органе ЗСО.

„Приштина то неће да уради, јер има своје унутрашње проблеме и доста јаку опозицију, која није бројна, али рачуна на подршку фрустрираног албанског становништва, што представља озбиљан проблем актуелној власти“, навео је Ивановић у писаној изјави, коју је преко заступника доставио агенцији Бета и листу „Јединству“.

Он је оценио, да иако има већину у Скупштини Косова, власт на Косову се не усуђује да доноси одлуке и то се види кроз одуговлачење демаркације границе са Црном Гором и формирањем ЗСО, „што су две кључне ствари са којима их притиска Брисел“.

Ивановић је навео да Срби на Косову морају да начине први корак и конституишу органе ЗСО, да више не чекају, већ да почну да остварују оно што је договорено Бриселским споразумом.

„Зна се да ће ЗСО имати председника, скупштину и чланове који ће бити задужени за здравство, школство, локалну самоуправу, економски развој, културу и информисање, просторно планирање, рад и социјална питања, омладину и спорт, правду, полицију. Те теме су за нас (Србе) од виталног значаја и морају да буду вођене од екипе стручних људи“, рекао је Ивановић и додао да, иако Срби тим кораком треба да „објасне Приштини да ће ако им то не омогући они то учинити без ње“.

Ивановић је казао да су север Косова и статус Срба политичка питања и да се могу решити једино дијалогом. „Некако је свима промакло да се 25. јула навршило пет година од како је Приштина покушала да насиљем реши политички проблем на северу Косова. Показала је и доказала да се политички проблеми не могу решавати применом силе, макар она долазила од стране институција, које су са њиховог аспекта легалне и легитимне“, навео је Ивановић и додао да се не може све решавати у Бриселу и да се не може чекати да неко други реши проблеме.

Ивановић је већ 30 месеци у притвору и тренутно чека одлуку Апелационог суда на пресуду првостепеног суда, којом је осуђен на девет година затвора због ратних злочина над Албанцима.

(Бета)