RSE: Hapšenje iranskog imama na Kosovu otkriva aktivnosti Teherana na Balkanu.

Kosovske vlasti tvrde da je Hasan Azari Bejandi predvodio pet šiitskih organizacija povezanih sa Teheranom. Hapšenje Bejandija usledilo je i pored nedavnih obračuna vlasti sa islamskim organizacijama koje su se finansirale sa strane. Veruje se da humanitarnih organizacija koje su povezane sa Teheranom ima i u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, javlja Radio Slobodna Evropa.

Iranske dobrotvorne organizacije počele su svoje aktivnosti na Kosovu ubrzo nakon rata 1999. Organizacije su gradile škole i džamije, ali su „uvezle“ sa sobom i konzervativni brend šiitskog islama. Grupe su takođe širile antizapadne i antisemitske propagande, i bile su povezane sa naporima Teherana za „izvoz“ Islamske revolucije.

Bejandi je bio direktor Kur’an Fondacije Kosova, pod čijim je pokroviteljstvom navodno pet šiitskih organizacija, koje deluju na Kosovu i koje su poslednjih meseci zatvorene.

Državni tužioci kažu da je Bejandi optužen za pranje stotine hiljada eura, novac koji nije prijavljen između 2005 i 2015. godine.

Naim Rašiti, analitičar Balkanske grupe za politiku u Prištini, kaže da je Iran sitan igrač u poređenju sa islamskim uticajem na Balkanu, gde reč vode Saudijska Arabija i ostale zemlje Persijskog zaliva.

„Prve nevladine organizacije koje su ovde osnovane bile su povezane sa vehabizmom i Saudijskom Arabijom. Iranci su došli malo kasnije i bilo ih je manje. Nisu bili jaki kao što su bili Arapi“, ističe Rašiti.

Rašiti ipak dodaje da su iranske organizacije, zbog političke konotacije, bile pod većom prismotrom nego organizacije drugih zemalja.

Novinar Durići, koji je godinu dana istraživao iranske organizacije na Kosovu, kaže da je Kur’an Fondacija Kosova povezana sa Igbalom Huduti Beriša, koja predvodi malu šiitsku zajednicu na jugozapadu Kosova. Njena kćerka, Zehra Huduti, uzburkala je javnost kada je na internet stranici iranskog Nasr TV-a, tokom posete Teheranu pre tri godine, rekla da želi da se „bori protiv Izraela i Amerike“.

Ova grupa organizacija deluje da je povezana sa Al Mustafa Nacionalnim Univerzitetom na čijem je čelu ajatolah Alireza Arafi, član iranskog Vrhovnog saveta kulturne revolucije i jedan od glavnih lidera za molitve petkom u svetom gradu Kom.

Univerzitet tvrdi da ima svoje ogranke u nekoliko država, među kojima je i Kosovo.

Al Mustafa Nacionali Univerzitet na svojoj internet stranici navodi da je jedini iranski centar na Kosovu, aktivan od 2000. godine.

Prema navodima kosovskih institucija, pod njim je pet institucija u dva veća grada – Kur’an Fondacija Kosova osnovana u Prizrenu 2002. godine, Ibn sina Institut za ljudske nauke formiran 2012. u Prištini, ženska Nisa organizacija u Prištini; grupa Sunčani breg u Prištini i Ahle Beyt Institut od 2007. u Prizrenu.

Kosovske vlasti su od 2014. zatvorile desetine dobrotvornih organizacije koje su finansirane sa strane – uglavnom saudijske.

Vlada Kosova smatra da je više od 300 Kosovara učestvovalo u stranim sukobima na strani islamističkih militanata u Iraku i Siriji. Islamske dobrotvorne organizacije obično pomažu školama, domovima, ali takođe forsiraju i svoju agendu. Grupe se optužuju za ispiranje mozga mladima i za regrutovanje za ekstremističke radnje. Kosovske vlasti navode da je oko 50 gradjana Kosova ubijeno u Siriji i Iraku, a oko 120 ih se vratilo nazad na Kosovo. Više od 100 osoba je uhapšeno ili je pod istragom zbog regrutacije ili učešća u stranim sukobima na strani Islamske države Iraka i Levanta.

(Radio Slobodna Evropa)