Ukrajina ne menja stav i ne priznaje Kosovo

Potpredsednica Vlade Ukrajine zadužena za evropske i evroatlanske integracije Ivana Klimpuš Cincadze izjavila je da ta zemlja ne menja stav o Kosovu i da neće priznati samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.
Ona je za televiziju N1 rekla da Kijev podržava stvaranje Zajednice srpskih opština i da se nada da će briselski sporazum biti garancija za bolju stabilnost i bezbednost svih ljudi na toj teritoriji, uključujući i Srbe.

Naglasila je da je Ukrajina ponosna na svoje vojnike koji su deo Kfora na KiM i koji već duže vremena čuvaju srpske svetinje.

Potpredsednica vlade Ukrajine, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsednikom Ivicom Dačićem, kao i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, kaže da je sigurna da na svim poljima postoji mogućnost da se saradnja Ukrajine i Srbije razvija i proširuje.

Podsetivši da je nedavno otvorena avio-linija Beograd-Kijev koja otvara mogućnost za razvoj poslovnih projekata, ona je navela da je planiran poslovni forum srpskih i ukrajinskih privrednika u oktobru u Kijevu.

Navela je i da za Ukrajinu evropske i everoatlantske integracije nemaju alternativu i da su oba cilja zapisana u strateškim dokumentima te države.

Ona je kazala da se EU suočava sa velikim izazovima, poput terorističkih napada, migrantske krize i Bregzita, te da evropski lideri moraju da pokažu snagu i da igraju globalnu politiku na svetskoj sceni.