Награда „Григорије Божовић“ уручена Сунчици Денић за роман „Свет изван“

Књижевници Сунчици Денић додељена je награда Григорије Божовић за најбољу књигу објављену на српском језику на Косову и Метохији у протекле две године.
Примајући једну од најзначајнијих књижевних признања Сунчица Денић је рекла да су „сукоби и потреси нарасли много више но што је умни и велики Григорије Божовић могао да наслути“.

„Дала би сву књижевну срећу и радост данашњу да нисмо били у прилици да о овоме проговоримо, да не живимо поред пустих кућа и имања, празних насеља и отете земље“, рекла је она.

Сунчица Денић је рођена у Преоцу код Грачанице, данас је декан Учитељског факултета у Врању. Награда коју додељује Књижевно друштво Косова и Метохије уручена је у Манастиру Девине воде код Звечана за роман „“Свет изван““.

„Сунчица Денић је својом прозом и књижевним стваралаштвом показала да тројство талента, знања и присутности, баш као и код Григорија Божовића, даје изузетна уметничка остварења.

„Оптерећени епским архетипом Косова ми, често, невидимо и не разумемо микрокосмос овог света, интиму његових породица, живота и разумевања света““, рекао је на додели награде члан жирија Живојин Ракочевић.

На свечаности је додељена награда за свеукупно стваралаштво проф. др Зорану Павловићу истакнутом научном раднику и књижевном критичару који је свој радни век провео на Филозофском факултету Универзитета у Приштини.

Награда Григорије Божовић додељује се у част најбољег писца наших јужних простора, дописника Политике, убијеног од стране комунистичког режима после Другог светског рата.

(Танјуг)