Новости: Стижу нове књиге у библиотеке на КиМ

Књиге штампане српским језиком и писмом, намењене нашим библиотекама на Косову и Метохији, успеле су да прођу сумануте рампе власти из Приштине. Пакети пуни нових наслова домаћих издавача, како „Новости“ сазнају, увелико стижу на полице позајмних одељења.

Суочени са ранијим жестоким блокадама писане речи, библиотекари из Зубиног Потока, Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, кажу да су оправдано страховали да ли ће примити књиге које Министарство културе и информисања откупљује за свих 180 јавних библиотека у Србији. Истовремено, и наши издавачи су се, због наведених тешкоћа и страха од губитака, устручавали да књиге уопште и пошаљу.

„Од 447 примерака књига из откупа, које су намењене за нашу библиотеку, стигло нам је већ 400“, каже за „Новости“, Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке „Грачаница“.

“ Протеклих година су редовно задржавали пакете на прелазима и цепали их, кршили базична људска права на културу и образовање. Имали смо сазнања да би и овога пута могли да заплене све. Раније нису разликовали белетристику од књига за школе, и примењивали су реципрочне мере, због одлука да се не прими донација уџбеника са Косова за Бујановац“.

„ Нашем народу на Косову и Метохији важно је да има и папирић из Србије, а камоли књиге. Брига не може да се процењује новцем, треба нам подршка, и допремање литературе у библиотеке има огроман значај за наше људе. Сналазимо се да помогнемо и другим срединама, као што је општина Ново Брдо. Пет година уназад све књиге за њих адресирају се на нас, а ми их, кад стигнемо, допремамо у школу у Прековцу“.

Нова српска поезија и проза, као и преводи страних аутора, стижу и до Градске библиотеке „Вук Караџић“ у Косовској Митровици, која очекује 620 свежих примерака књига.

С обзиром на то да библиотеке на територији Косова и Метохије немају на располагању много сопствених средстава за попуну фондова, откуп Министарства културе је, каже, за „Новости“, Марко Деспотовић, самостални саветник у Министарству, најбољи начин да читаоци са КиМ дођу до нових наслова.
“Заједничким трудом Министарства и Канцеларије за КиМ успели смо да омогућимо брже допремање пакета. Важно је напоменути да су књиге стигле до свих већих места у којима егзистира српско становништво, али и до енклава где је ова подршка Владе више него драгоцена у циљу опстанка нашег народа на вековним огњиштима“,  каже нам Деспотовић.