Performans mladih „Budi voda“, vratiti život reci „bez života“

Volonteri „Mlade aktivne Gračanice“, organizovali su danas performans pod nazivom „Budi voda“. Na ovaj način oni su želeli da ukažu na problem zagađenja pijaće vode i same životne sredine. 

Voda je izvor života, a prema njoj se odnosimo krajnje neodgovorno, poruka je učesnika akcije „Budi voda“, koja je organizovana u centru Gračanice.  U performansu na „reci bez života“, Gračanki, mladi su na mostu razvili pamflet sa natpisom „Budi voda“, dok je druga grupa zabacila udice i simulirala pecanje.

STA43137
fontana u reci, konačno dobila svoju ulogu u performansu

Tako su mladi poručili da je pravo na čistu vodu, pravo svakog čoveka. „Potrebne su nam čiste reke koje ćemo ostaviti u nasledstvo budućim pokoljenjima“, kaže Petar Đorđević, jedan od organizatora današnje akcije.

„Od kad znam za sebe, ovu reku pamtim ovakvu, žutu i jako prljavu, a stariji su nam pričali da je u njoj nekada bilo riba, da su se kupali. Današnja akcija je pokušaj mladih da utiču na svest građana, koliko je zdrava i čista voda važna za život na planeti. Nadam se da ćemo učiniti nešto da se i izgled ove reke, koja s ponosom nosi ime Gračanka, promeni, kako niko više ne bi okretao glavu u stranu dok prolazi kraj nje“, priča Petar koji je na trenutak prekinuo  simulaciju pecanja ribe u sklopu performasa na reci.

STA43139
Petar Đorđević, „Mlada aktivna Gračanica“

Reke su naše ogledalo

Akcija mladih volontera izazvala je zbunjenost i radoznalost prolaznika i meštana Gračanice. Međutim, ubrzo su shvatili njenu poruku. Zastajali su na trenutak, pozdravljali pecaroše i komentarisli:

„Ova reka je naše ogledalo, prvo, nas meštana, a potom i opštinske vlasti koju smo sami birali“, poručuje, vidno ogorčen, jedan od prolaznika.

„Strašno je to kako se odnosimo prema svom okruženju, životnoj sredini, rekama. Na prvom mestu, za ovakvo stanje je kriv ljudski faktor, jer je on taj koji zagađuje sve oko sebe i uništava ono što nam je od Boga dato i što bi trebali da sačuvamo za buduća pokoljenja. Ovu reku pamtim kao bistru i čistu, takvu smo je nasledili od predaka, a pogledajte kakvu je ostavljamo potomcima“, priča stariji meštanin Gračanice, koji je zastao da vidi šta se to događa na „velikom mostu“ i reci.

STA43138
volonteri u akciji pecanja

Akcija čišćenja i oko „rimske česme“

Sa nemerom da ukažu na činjenicu koliko je važno očuvati životnu sredinu čistom, a pijaću vodu zdravom, volonteri su u okviru akcije „Budi voda“ organizovali čišćenje prostora oko „rimske česme, nedaleko od Gračanice, priča Petar Đorđević.

I tu nije kraj priče, mladi volonteri planiraju da na prastoru oko  „rimske čemse“ postave klupice i korpe za otpatke i to će biti, kako kažu, njihov mali doprinos na očuvanju životne sredine.

NVO „Mlada aktivna gračanica“ je u saradnji sa “Gaja Kosovo“ domaćin ovogodišnjeg međunarodnog volonterskog kampa „Work camp“ koji traje do 6. avgusta i  okuplja mlade iz Engleske, Nemačke, Španije, Katalonije, Litvanije i sa Kosova i Metohije.

 

Ivan Miljković