Vučitrnci obeležili svoju hramovnu slavu, Svetog Iliju

Oko dve stotine raseljenih Srba okupilo se danas u Vučitrnu kako bi obeležili hramovnu slavu u crkvi Svetog Ilije. Uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske, svetu liturgiju je služio iguman manastira Draganac, Ilarion, prenosi TV Most iz Zvečana.

„Današnji dan asocira na ono Ilijino vreme, kada su oltari istinitome Bogu bili raskopani, a postavljeni mnogi lažni oltari ali, bio je jedan broj onih izabranih koji su se molili istinitome Bogu, i mi verujemo da će ove naš istinite molitve biti uslišene, gde će zaista poruka ljubavi, koju je nama ovaploćeni Bog preneo, da se prenese na sve ovo mesto i da će sveta liturgija da doprinese tome da se još više naših ljudi ohrabri i da se vrate na svoja ognjišta“, rekao je u besedi otac Ilarion.

Crkva Svetog Ilije u Vučitrnu, sagrađena 1834. godine, na temeljima stare srpske pravoslavne crkve.  Dva puta je paljena, 1999. i 2004. godine,  a groblje pored nje je oskrnavljeno, bezmalo svi nadgrobni spomenici su porušeni.

Crkva i parohijski dom su većim delom obnovljeni, a od pre tri godine u njoj služi sveštenik Simo Čimburović, koji tu živi sa porodicom. Oni su jedini preostali Srbi u Vučitrnu u kome ih je pre rata živelo oko 1.500.