Вучитрнци обележили своју храмовну славу, Светог Илију

Око две стотине расељених Срба окупило се данас у Вучитрну како би обележили храмовну славу у цркви Светог Илије. Уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске, свету литургију је служио игуман манастира Драганац, Иларион, преноси ТВ Мост из Звечана.

„Данашњи дан асоцира на оно Илијино време, када су олтари истинитоме Богу били раскопани, а постављени многи лажни олтари али, био је један број оних изабраних који су се молили истинитоме Богу, и ми верујемо да ће ове наш истините молитве бити услишене, где ће заиста порука љубави, коју је нама оваплоћени Бог пренео, да се пренесе на све ово место и да ће света литургија да допринесе томе да се још више наших људи охрабри и да се врате на своја огњишта“, рекао је у беседи отац Иларион.

Црква Светог Илије у Вучитрну, саграђена 1834. године, на темељима старе српске православне цркве.  Два пута је паљена, 1999. и 2004. године,  а гробље поред ње је оскрнављено, безмало сви надгробни споменици су порушени.

Црква и парохијски дом су већим делом обновљени, а од пре три године у њој служи свештеник Симо Чимбуровић, који ту живи са породицом. Они су једини преостали Срби у Вучитрну у коме их је пре рата живело око 1.500.