fbpx

Stojanović i Bratu obišli Projektni biro u Gračanici

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ambasador Norveške Jan Bratu i direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić, obišli su danas Projektni biro u Gračanici i razgovarali o prioritetnim projektima čija je realizacija obuhvaćena u okviru platforme „Naš plan“

Projektni biro u Gračanici osnovan je zahvaljujući podršci norvšeke Vlade i ambasadi te zemlje u Prištini. Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je pojasnio da je razlog njihove posete kako bi se uverili, „šta je i koliko je urađeno na projektima, čija je realizacija predviđena Našim planom“.

“Od ideje, došli smo i do sistemskog rešenja, koje sada daje prve proizvode, naglasio je Stojanović.

„Pogledali smo projekte koje smo napravili, ostaje nam da karavan, koji je iz Velike Hoče već prešao u Prilužje i Plemetinu, obezbedi još bolje projekte i nastavi da putuje dalje, obilazi druge sredine, napravi još bolje projekte“.

STA43149
Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova

Zamenik kosovskog premijera je naglasio da je pronalaženje donataora za projekte koji su definisani kao priritetni, faza koja predstoji.

„Za neke od njih smo obezbedili sredstva, za mnoge nismo i ostaje nam za zadatak da obezbedimo sredstva i za njih i tako u potpunosti sprovedemo ono što jeste naš plan“, rekao je Stojanović.

Pohvalivši tim koji je radio na projektnim dokumentima, u koja je imao uvid, ambasador Norveške na Kosovu Jan Bratu je naglasio da će dobro osmišljeni projekti naći i put do donatora.

„ Ubeđen sam da će ovo pomoći da mnogo lakše dođete do sredstava za razne projekte za potrebe vaše zajednice na celom Kosovu. Ovo je druga faza, očekujem nastavak sledećih faza do potpune realizacije ovih projekatnih planova“, rekao je Bratu.

STA43155
Jan Bratu, norveški ambasador na Kosovu

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je pojasnio i zašto se za realizacijom projekata u okviru „Našeg plana“ krenulo iz manjim srpskih sredina na Kosovu.

„Krenuli smo iz najugroženijih sredina jer one imaju najmanje institucija, najmanje resursa i mehanizama da  ulože u ovakve projekte. Lokalne samouprave poput Gračanice ili Štrpca imaju mogućnosti da same isfinansiraju ljude ili agencije koje će im napraviti projekte, ove sredine to nemaju. Krenuli smo od namanjih i najugroženijih i tako ćemo se kretati do najrazvijenijih opština i sredina, jer smatramo da je to pravilan odnos“, naveo je Stojanović.

Projektni Biro u Gračanici oformljen je u okviru projekta koji finansira Norveška Vlada, a koji se implementira preko Kancelarije za zajednice i organizacije CSD.

 

Ivan Miljković

%d bloggers like this: