Problemi Srba nezaposlenost, bezbednost, uzurpacija imovine, pravo na jezi i pismo

Predstavnici poslaničkog kluba „Srpska lista“ posetili su opštine na KiM u kojima živi srpska zajednica, a šef tog poslaničkog kluba Slavko Simić izjavio je da je jedan od problema sa kojima se Srbi suočavaju nezaposlenost zbog nepoštovanja zakonskog minimuma od 10 odsto od broja zaposlenih u organima lokalne vlasti, koja su rezervisana za manjinske zajednice.
Takođe, kao probleme Srba, Simić je naveo i uzurpaciju imovine, neefikasan pravosudni sistem, bezbednost, budžetsko finansiranje na lokalnom nivou i nepoštovanje prava na upotrebu jezika i pisma.

Simić je danas o posetama govorio pred poslanicima kosovske skupštine, dok će sam izveštaj o njima sa preporukama biti predstavljen javnosti narednih dana, a zatim će, kako je saopštila „Srpska lista“, biti prosleđen poslanicima, Vladi i međunarodnim predstavnicima na Kosovu.

Članovi „Srpske liste“ posetili su Ranilug, Novo Brdo, Peć, Gračanicu, Đakovicu, Leposavić, Prištinu, Parteš, Klokot, Obilić, Vučitrn, Istok i sela Goraždevac i Velika Hoča.

Govoreći u parlamentu, Simić je ukazao da je u oklonostima koje vladaju na Kosovu, u nepovoljnom pravno-ekonomskom ambijentu, poseta predstavnika Srpske liste opštinama u kojima žive Srbi, neophodan iskorak kako bi se prepoznali i rešili problemi koji utiču na kvalitet njihovog života.

Kako je rekao, predstavnici „Srpske liste“ su želeli da, kao legalno izabrani predstavnici građana, posete opštine na Kosovu u kojima žive Srbi kako bi se u neposrednim razgovorima sa lokalnim predstavnicima i građanima informisali o njihovim potrebama i problemima.

Predstavnici „Srpske liste“ su, istakao je, posećivali opštine sa srpskim većinskim stanovništvom, ali i one u kojoj Srbi čine znatnu manjinu.

Prema njegovim rečima, lokalni infrastrukturni, ali i drugi problemi javljaju se bez obzira da li se radi o opštinama u kojima Srbi čine većinu ili je reč o opštinama u kojoj su Srbi u znatnoj manjini.

„Posete su rezultirale značajnim odzivom i podrškom građana, predstavnika lokalne vlasti, a takođe značajnu podršku dobili smo i od predstavnika međunarodne zajednice“, rekao je Simić.

Posetama se, kako je rekao, kod građana stvara osećaj da na strani legitimno izabranih predstavnika parlamenta postoji volja, želja i odlučnost za rešavanjem problema koji utiču na kvalitet života srpske, ali i drugih manjinskih zajednica.

Simić se na kraju zahvalio predsednicima opština na saradnji, izrazivši nadu da će se ona unaprediti i ojačati.